Последните предупреждения дойдоха от Световния икономически форум в Давос: има

...
Последните предупреждения дойдоха от Световния икономически форум в Давос: има
Коментари Харесай

Ханделсблат: Как Ердоган иска да спаси 20 милиона тона украинско зърно

Последните предизвестия пристигнаха от Световния стопански конгрес в Давос: има опасения от международен апетит, провокиран от недостъпността на храните. Инфлацията на цените на селскостопанските артикули е обвързвана с неурожаите, дължащи се на изменението на климата, само че на първо място е разследване от военната акция на Русия против Украйна , обобщава немският настоятелен вестник " Ханделсблат ".

Повече от 20 милиона тона зърно са блокирани в Украйна, защото Русия блокира украинските черноморски пристанища. Британският външен министър Лиз Тръс упрекна съветския президент Владимир Путин, че изнудва света посредством блокадата на пристанищата.
 Кулеба: Русия изнася крадено украинско зърно за Сирия
Кулеба: Русия изнася крадено украинско зърно за Сирия

Кремъл мародерства за 100 млн. $

Ужасяващо е по какъв начин Путин употребява глада и дефицита на храна измежду най-бедните хора в света като оръжие - сподели тя по време на посещаване в Босна. " Просто не можем да позволим това да се случи. Путин би трябвало да анулира блокадата на украинското зърно ", означи Лиз Тръс.

Турският президент договаря за кулоар за експорт на селскостопански артикули с Русия и Украйна. Ердоган желае да избави 20 милиона тона украинско зърно, прецизира " Ханделсблат ".

Турция е доста обезпокоена - защото членува в НАТО и е черноморска страна като Русия и Украйна. Освен това от години поддържа и с двете страни комплицирани политически, само че и тесни стопански връзки . Тя купува от Русия системи за противовъздушна защита - без утвърждението на НАТО, а на Украйна продава бойни дронове.

Турците са мощно подвластни от Русия в стопански проект: те покриват съвсем задачите си енергийни потребности с вносни горива, внасят от Русия 40% от нужния ѝ природен газ и 25% от нефта , напомня " Дойче веле ".
 Русия подготвена да отвори кулоар за кораби с украинско зърно
Русия подготвена да отвори кулоар за кораби с украинско зърно

В подмяна Украйна би трябвало да разминира пристанищата

Турция е доста подвластна и от вноса на съветски селскостопански артикули. От Русия се доставят пшеница, ечемик, соя, нахут, слънчогледово семе и царевица. Пшеницата несъмнено е най-важната - Турция покрива 70% от потребностите си с вноса от Русия.

Без брашното, създавано от тази пшеница, турските пекари не биха могли да продават своя обичаен бял самун - най-малкото не на сегашните цени.

При това цената е решаваща, защото инфлацията продължава да пораства стремглаво .

Но брашно е належащо освен за хляба - то е нужно и за другите типове тестени артикули, на които Турция е обичаен експортьор и заема водещо място в сектора, заключава " Дойче веле ".

Русия и Украйна обезпечават близо една трета от международните доставки на пшеница. Преустановеният експорт от Украйна способства сега за възходящата международна продоволствена рецесия.

Черноморските пристанища на Украйна са блокирани след военната инвазия на Русия на 24 февруари и затова над 20 милиона тона зърно не могат да бъдат превозени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР