Последните летни засушавания в Европа са най-тежките, които регионът е

...
Последните летни засушавания в Европа са най-тежките, които регионът е
Коментари Харесай

Сушата в Европа е най-лошата за цели 2000 години

Последните летни засушавания в Европа са най-тежките, които районът е виждал от 2110 години насам, на фона на изменението на климата, което провокира горещи талази. Това демонстрират нови проучвания, които подвигат паника за екосистемите и селското стопанство.
Използвайки данни от дървесни пръстени на живи и мъртви европейски дъбове, връщащи към времето на римляните, учените откриват дълготрайна наклонност на изсъхване, която ненадейно се е засилила през 2015 година оттатък всичко, следено от две хилядолетия.
„ Изменението на климата не значи, че на всички места ще има суша: или по-студено, само че рисковите условия ще станат по-чести, което може да бъде опустошително за селското стопанство, екосистемите и обществата като цяло “, сподели водещият създател Улф Бънтген, от университета в Кеймбридж.
 Десислава Танева: Заради сушата земеделието е в доста тежка обстановка Десислава Танева: Заради сушата земеделието е в доста тежка обстановка
Земеделието е в доста тежка обстановка не толкоз поради ковид, а поради сушата. Добивите на главните култури, които се регистрират,...
Бънтген, професор по разбор на екологичните системи, съобщи, че проучването демонстрира, че поредните лета на интензивна топлота и суша от 2015 година насам са " изключителни за Централна Европа ", се споделя в изказване на университета.
За да проучат продължителността и тежестта на историческите суши, откривателите са анализирали 147 дъбови дървета - в това число дървени трупи, извадени от остарели здания и археологически обекти, и живи дървета от днешна Чехия и елементи от Бавария - за интервал от 2110 години. След това те измерили състава на О2 и въглеродните изотопи на 27 080 растежни пръстена, за разлика от нормалните измервания на широчина и компактност на дървесните пръстени, с цел да нанесат измененията от
Данните, оповестени в списание " Nature Geoscience ", разкриват наклонност към последователно засушаване на Европа, прекъсвана от доста влажно лято през годините 200, 720 и 1100 и доста изсъхнало лято през години 40, 590, 950 и 1510.
Но пробите от лятото на 2003, 2015 и 2018 демонстрират условия на суша, които надалеч надвишават всичко през 2110-годишния интервал.
Съавторът Мирек Трънка, професор в изследователския център " CzechGlobe " в Бърно, съобщи, че резултатите са " изключително тревожни за земеделието и горите ".
 Сигналът, който мъчно виждаме: Суша и наводнения погубват България до 2030 година Сигналът, който мъчно виждаме: Суша и наводнения погубват България до 2030 година
В последните дни разбори със стряскащи заглавия се появяват в известни интернет уеб сайтове и национални всекидневници - като да вземем за пример: " С...
" Безпрецедентното измиране на горите в огромна част от Централна Европа удостоверява нашите резултати ", сподели той.
С един градус на стопляне от доиндустриалните времена до момента, рисковите метеорологични условия от този тип към този момент са станали по-интензивни, като една-единствена гореща вълна през 2003 година е довела до 70 000 нови смъртни случая единствено в Европа.
След Парижкото съглашение за климата от 2015 година светът е претърпял петте си най-горещи регистрирани години.
Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие предизвести, че производството на храни е " извънредно сензитивно " към изменението на климата.
През 2019 година отчет в " Nature Climate Change " предизвестява, че измененията в океанските течения внезапно покачват риска от топлинни талази в райони, виновни за до една четвърт от международното произвеждане на храни - Западна Северна Америка, Западна Европа, Западна Русия и Украйна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР