Последните години за застрахователния пазар в България бяха белязани от

...
Последните години за застрахователния пазар в България бяха белязани от
Коментари Харесай

Кои са предизвикателствата пред застрахователния бранш

Последните години за застрахователния пазар в България бяха белязани от пандемията от КОВИД-19, само че той сподели, че може да се приспособява към създалата се обстановка много дейно. Това показва в разбор особено за Българска телеграфна агенция доцент доктор Радостин Вазов, учител във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ).

Много от процесите в застраховането се цифровизираха, в това число сключването на полици, завеждането на искания, отчетността на медиаторите. Считаме, че дигитализацията в застраховането ще продължи и през идващите години, като доста артикули към този момент ще се оферират онлайн. Продажбите през електронни канали ще остават постоянни както в общото, по този начин и в животозастраховането. Цифровизацията ще докара до още по-персонализирани артикули, при които лицата сами ще компилират рисковете според от самостоятелните им потребности.

Потребителите към този момент се усещат все по-комфортно с новите цифрови застрахователни платформи и са по-склонни да купуват застрахователни артикули онлайн.

 istock istock
Въпросът с финансовата адекватност на застрахователите ще продължи да е водещ във връзка с надзора. Всички застрахователи ще би трябвало да осъществяват условията на счетоводния стандарт IFRS-17, който ще сложи застрахователите пред нови провокации да реорганизират активността си и системите си, тъй че да генерират нужната им информация и данни за използването на условията на стандарта.

Отново водещо съгласно нас ще остане автомобилното застраховане (задължителната застраховка " Гражданска отговорност на автомобилистите " и застраховка " Каско " на МПС). Все по-голямо търсене чакаме да има и по застраховките имущество - " Пожар и естествени бедствия " и " Други вреди на имущество ". Аргументите ни за това изказване са измененията в климата, водещи до увеличение на честотата и тежестта на разнообразни естествени събития, като наводнения, урагани и други

Увеличение чакаме и по застраховките, свързани с финансови опасности, като застраховките " Гаранции; всякакви финансови загуби ", което е съпроводено от упования растеж в стопанската система, който е неминуем след интервали на рецесии.

В животозастраховането чакаме да има лек спад след взрива през последната година, който се дължеше на ниската рентабилност по банковите депозити и преориентирането на ползвателите на застрахователни услуги към други механизми за вложения и по-висока рентабилност. Бумът се дължеше точно на застраховките " Живот ", свързани с капиталов фонд. При растеж в равнищата на лихвените проценти чакаме да има отлив на лица от животозастраховането.

   istock istock
Застрахователният пазар се развива в тясна взаимовръзка с общото развиване на пазара и обществото, което от ден на ден придобива характера на осведомително общество. Науката и практиката търпят непрекъснато развиване, основават се нови артикули, канали на дистрибуция, появяват се нови потребности, които имат потребност от отбрана. Развитието на цифровите технологии и цифровизацията пораждат опасности, които са били непознати до неотдавна. Кибер пространството поражда кибер опасности, които се нуждаят от застрахователно покритие. Именно в тази област в бъдеще застраховането съгласно нас ще претърпи съществено развиване и ще навлязат нови артикули, които да запълнят тази ниша.

По отношение на застрахователните медиатори чакаме да се извърши тясна специализация и ориентирането им към даване на спомагателни услуги на клиентите, свързани с оценка на рисковете и създаване на стратегии за сигурност. В по-дългосрочен проект с нахлуване на високите технологии и в застраховането, като блокчейн, умни контракти, IoT (интернет на нещата) и други, ролята на медиатора ще намалее и той ще се преориентира към предложение на спомагателни услуги, и комплицирани комбинирани артикули, приспособени съгласно бизнес ориeнтацията на огромни корпоративни клиенти и тяхната самостоятелна изложеност на риск

 istock istock
Измененията в климата ще доведат до основаването на нови застрахователни артикули, свързани с отражението му върху разнообразни действия и най към този момент върху селското стопанство. Очакваме в близко бъдеще на нашия пазар да се появят така наречен индексни застраховки. При тях компенсациите са свързани с достигането на избрани прагове (например превалявания, температури през избрани интервали от годината, мокрота и др.), прекосяването на които е съпроводено със загуби на стопаните. Тези индексни застраховки икономисват средства за скъпоструващи оценки на вредите и пазят стопаните не против всяка заплаха, а единствено против тези, които оказват значително въздействие върху приходите им.

По отношение на ликвидацията на вредите, обработката на искове ще продължи да се усъвършенства, като това се дължи на цифровизацията и улеснение на взаимоотношението сред застрахователи и ползватели на услуги.

Опасенията ни са, че навлизането на високи технологии като изкуствен интелект в застраховането, употребяващи разнообразни техники и бази данни, значително самостоятелни от самостоятелния рисков профил на клиента, ще докара до нарастване на наградите за остарели и лоялни клиенти.

 istock istock

Това е и огромното предизвикателство пред ВУЗФ. Ние като преподаватели имаме уговорката да подготвим новите фрагменти по този начин, че да могат да дават отговор на потребностите на застрахователния отрасъл. 

До момента над 94 на 100 от приключилите студенти на ВУЗФ се осъществят сполучливо в направлението, което приключват. В застрахователния отрасъл имаме студенти на разнообразни управнически равнища.

ВУЗФ e измежду дребното университети, в които студентите във всички специалности учат персонални финанси, финансови технологии и кръгова икономика - предпочитани посоки за подготовка на студентите във висшето учебно заведение. В допълнение към това, през декември 2021 година ВУЗФ подписа меморандум за съдействие за образование във финтех направлението взаимно с Българската финтех асоциация.

През последните години университетът се потвърди като една от най-активните и динамично разрастващи се просветителни институции в България, която се отличава с новаторски и на практика университетски стратегии. Основен приоритет на ВУЗФ е да дава на своите студенти богато образователно наличие, потребление на най-новите и модерни технологии в образователния развой, преподаване, съобразено с най-хубавите европейски и международни просветителни стандарти, скъпо ноу-хау, благоприятни условия за процедура в огромни национални и интернационалните компании, както и сполучлива професионална реализация на студентите. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР