последните години наблюдаваме надигащи се вълни на антисемитизъм и език

...
последните години наблюдаваме надигащи се вълни на антисемитизъм и език
Коментари Харесай

Захариева: Наблюдаваме надигащи се вълни на антисемитизъм и език на омразата

последните години следим надигащи се талази на антисемитизъм и език на омразата в Европа и отвън нея, и, за жалост, доста мощно в интервала на COVID-19, сподели вицепремиерът и министър на външните работи в границите на парламентарния надзор в отговор на въпрос на депутата Антон Кутев по отношение на националния координатор за битката с антисемитизма.

Само за последните няколко месеца сме разпознали над 20-30 сигнала на службите по този въпрос от България, т.е. България не е изключение, разяснява Захариева. Тя уточни, че това се появява постоянно в обществените мрежи, с мнения под разнообразни публикации, както и че има значително актове на вандализъм против религиозни, културни и други обекти, които излизат отвън рестриктивните мерки на антисемитизма.

Захариева напомни, че още от началото на това ръководство за първи път Министерски съвет дефинира народен координатор за битка с антисемитизма, а като изпълняващ тези функционалности беше назначен заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Отговорностите на националния координатор обгръщат реализиране на връзки и взаимоотношение с интернационалните организации, работещи по тези въпроси, и с националните координатори на страните, с които България си партнира, поддържане на постоянни институционални контакти и съвещания с еврейската общественост, съгласуване на национални и интернационалните планове, взаимоотношение с националните медии за повишение на информираността и чувствителността на обществото по тези въпроси, както и взаимоотношение с способените министерства, организации и неправителствени организации.

Захариева подсети също, че за съгласуване на политиките и предварителна защита и противопоставяне на антисемитизма бе основана контактна група, в която вземат участие и представители на правосъдното министерство, на Министерството на образованието, на Министерство на вътрешните работи, на прокуратурата, на Столичната община, на организацията на евреите в България.

Външният министър означи, че фокус на контактната група е подготовка за промени в българското законодателство, засягащи закононарушенията от ненавист, и напомни, че бяха препоръчани съответни текстове за увеличение на наказванията за закононарушенията от ненавист или такива с антисемитска и ксенофобска причина.

Планира се и създаване на народен проект за битка с антисемитизма, който ще се реализира в взаимен план с Норвегия. Министерство на външните работи и националният координатор работиха по политики, ориентирани точно против деянията на антисемитизъм, ксенофобия, ненавист и втълпяване на непоносимост, бяха извършени доста акции, които изпратиха мощни послания против речта на омразата и антисемитизма, сподели Захариева.

Принципна позиция на Министерство на външните работи е постоянно да реагира на поругаването на исторически монументи, без значение от претекстовете на причинителите - реагираме за всеки монумент, който е поругаван, а освен в случаите с антисемитска устременост, уточни още външният ни министър.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР