Последните дни проведохме многобройни и интензивни часове на преговори за

...
Последните дни проведохме многобройни и интензивни часове на преговори за
Коментари Харесай

Мария Габриел: Бойко, благодарим ти за Шенген!

Последните дни организирахме многочислени и интензивни часове на договаряния за детайлите по отношение на влизането ни в Шенгенското пространство. Продължаваме да работим доста интензивно с сътрудниците в Австрия, Румъния и Европейска комисия по отношение на пълноправното ни участие в Шенген. В края на март ще отпадне контрола по въздушните и морските граници, а на идващ стадий ще отпадне контрола и на сухоземните граници.

Това съобщи на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която разяснява тематиката за влизането на България в Шенген по въздух и вода.

" Приемането ни в Шенген е народен приоритет, по който са работили редица държавни управления и политици. Искам да благодаря особено на Бойко Борисов, който в последните дни следеше, помагаше и съпришивяваше тези тежки договаряния. Говорим за деликтаен преговорен развой, който към момента не е приключил. Надявам се това да се случи до края на годината. България е заслужила мястото си в Шенген. Шенген е съществена част от европейската концепция и мястото на България е в него. Нашето схващане за сигурност на жителите е сигурност посредством съдействие.

Специално желая да благодаря на вътрешния министър и неговия екип, на правосъдния министър и неговия екип, на всички парламентарни групи, подкрепящи държавното управление и участието ни в Шенген, на българските евродепутати и на президентската институция. Показахме, че когато приказваме на един глас и пазиме ползите на България, можем, реализираме и вървим напред ", добави Мария Габриел.

" Нашата цел е през 2024 година да има ясна дата и за отпадането на контрола по сухопътните граници. Разчитаме на Европейска комисия и на Фронтекс. България ще направи Шенгенското пространство по-сигурно. Искаме през идната година да продължим да демонстрираме положителни резултати и тематиката за унищожаване на бариерите по сухопътните граници ще остане на високо равнище. Искам да благодаря на Австрия за градивните договаряния ", отговори на журналистически въпроси вицепремиерът Габриел.

" Министерство на външните работи няма никакво отношение към случая с съветските публицисти. Изчакваме цялостен отчет на службите, само че по предварителна информация те са получили виза от друга страна членска на Европейски Съюз и с нея те са влезнали на територията на България. Журналистите са били съпроводени от двама жители на Европейски Съюз, за които няма по какъв начин да важи инспекция. Министерство на външните работи може единствено да повдигне въпроса по какъв начин се издават такива визи ", разяснява Мария Габриел по какъв начин на територията на България е позволен да работи екип на неразрешената в Европейски Съюз телевизия “Русия 1 ”.

На брифинга присъединяване взе и вътрешният министър Калин Стоянов. " Изключително удовлетворен съм от постигнатото и свършеното досега. Министерство на вътрешните работи получи отлична оценка и поддръжка даже от тези, които сега ни възпрепятвстват по пътя към пълноправното участие в Шенген. Ще продължим да вършим това, което е належащо като министерство. Благодаря на всички чиновници в Министерство на вътрешните работи за свършената работа ", сподели той.
ТЕМА преди 5 дни 3905 преди 5 дни 1818 преди 7 дни 2395
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР