Последните данни за България показват, че 11,2 процента от младежите

...
Последните данни за България показват, че 11,2 процента от младежите
Коментари Харесай

Всяко десето дете страда от психично разстройство

Последните данни за България демонстрират, че 11,2 % от младежите на възраст сред 10 и 19 години, или 703 808 момчета и девойки, страдат от психологично разстройство. Това съобщи Кристина Доротея де Бройн, представител на Детския фонд на Организация на обединените нации - УНИЦЕФ в България, по време на онлайн полемика за психологичното здраве и детската експанзия във и отвън учебното заведение, проведена от омбудсмана Диана Ковачева.

Фокусът на полемиката са последствията от обществената изолираност в хода напандемията и възходящата експанзия измежду децата.

Кристина Доротея де Бройн уточни, че в последния световен отчет на УНИЦЕФ са показани мненията на 20 хиляди деца и юноши от 21 страни от всички континенти. Според данните от отчета 46 хиляди момчета и девойки всяка година губят живота си поради самоубийство. Голяма част от подрастващите страдат от проблеми, свързани с психологичното здраве, уточни представителят на УНИЦЕФ.

Като аргументи за това тя засяга неналичието на грижовна и стимулираща среда.

В хода на полемиката Марина Ангелова от Българско психоаналитично общество настоя да има цялостна идея за психологично здраве на равнище политики, осъществени от Министерство на образованието и науката. Тя добави, че тематиката е значимо да се включи като образователен предмет в образователния проект " Умения за цялостен живот ", който да помогне на децата да придобият нужни умения за разрешаване на спорове без експанзия.

Омбудсманът Диана Ковачева показа съществени рекомендации, които ще бъдат изпратени на Министерство на образованието и науката. Сред тях са: въвеждане на принадлежности за ранна психическа оценка, обвързвана с интервала на онлайн образованието и обществената изолираност, настояща психическа поддръжка на децата, онлайн поведенческа консултация за учениците, ограничения за психологична поддръжка на учебния личен състав, опция във всяко учебно заведение да има достъп до учебен психолог или педагогичен консултант.

Омбудсманът настоя и за въвеждането на принадлежности за противоположна връзка от учениците по отношение на успеваемостта на прилаганите ограничения. Ковачева изрази предпочитание за включването на родителите в построяването на нетолерантна към насилието среда, въвеждането на образователни стратегии за обществено и прочувствено образование.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР