Последните данни на спътника Sentinel-5 от 6 февруари показаха по

...
Последните данни на спътника Sentinel-5 от 6 февруари показаха по
Коментари Харесай

Туркменистан се чуди как да затвори Портите на Ада

Последните данни на спътника Sentinel-5 от 6 февруари демонстрираха по безапелационен метод, че трите места в света, които замърсяват най-силно атмосферата с метан са Русия, Съединени американски щати и Туркменистан.

Азиатската страна е дом на кратера Дерваза, който още е прочут като „ Портите на Ада” или „ Огньовете на Мордор”.

Преди няколко седмици президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов поръча на министъра на нефто-газовата индустрия Шахим Абрахманов, дупката, която бълва пламнал газ да бъде най-накрая запечатана.



Снимка от Flickr.com

Руските медии напомнят, че такова желание имаше още през 2010, само че се оказа, че е по-лесно да се каже, в сравнение с да се извърши.

Властите тогава не съумяха да запечатат Дерваза и се видяха в знамение. Тогава им хрумна концепцията да разгласят „ Портите на Ада” за туристическа атракция.

И тя небрежно стана такава – без никаква прилежаща конструкция, без места за отдих и отмора. Това е една дупка посред мъртвата пустиня.

Кратерът е основан през 1971 година от руски геолози, пристигнали да търсят петрол и газ. В предните години делът на въглеводородите в износа на Съюз на съветските социалистически републики нараства от 17,2% на 31,4% и както споделят икономистите „ руската страна сяда на газова игла”.

Това значи, че всяко рухване на международните цени на този запас ще води до пагубен спад във валутните приходи на страната.

Докато сондират, става нещо – земята под тежката техника се срутва на 20 метра дълбочина. Така се оформя кратерът с диаметър 70 метра. В дупката паднала единствено сондата и за благополучие нямало никакви жертви.

Геолозите незабавно открили, че от кратера изтичат големи количества газ. И решили да го възпламенят с концепцията, че когато изгори, огънят ще спре. Гори към този момент 50 години и не демонстрира никакви признаци, че скоро ще угасне.

В радиус от 100 километра няма птици, няма растения. През 2014 година откривателят от National Geographic Джордж Курунис облече костюм от кевлар и се спусна в кратера.

Нито един туристи в Туркменистан не пропуща да види „ Вратата към Ада”. Руските медии се майтапят, че ма страната кратерът Дерваза е като мавзолеят на Ленин за руснаците.

Не е ясно по какъв начин ще бъде спряно горенето на газа. Метанът излиза не под налягане, а просто изтича в атмосферата. Една концепция е мястото да се изпълни с вода. Метанът обаче ще продължи да доближава повърхността и от една запалена съчка да избухне.

Ако мястото се бетонира, то след няколко години ще се натрупа такова налягане, че ще последва гърмеж.

Друга концепция е от горната страна да се излее бетонен купол, който да лови метана и с тръба да се води за икономически потребности. Според туркменистански икономисти това е нецелесъобразно.

Четвърта концепция е да се взривят близките стени и те да затрупат кратера. Това обаче също не е решение – газът ще продължи да излиза безшумно в атмосферата. Така към момента няма накакво решение по какъв начин ще бъдат запечатани " Портите на Ада ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР