Последните данни на БНБ - за полугодието на 2022-а, потвърждават

...
Последните данни на БНБ - за полугодието на 2022-а, потвърждават
Коментари Харесай

Броят на депозитите на гражданите продължава да се свива

Последните данни на Българска народна банка - за полугодието на 2022-а, удостоверяват задълбочаването на появилата се преди година наклонност за понижаване на броя на банковите депозити на жителите.

Според информацията на Българска народна банка: " В края на второто тримесечие на 2022 година броят на депозитите на бранш Домакинства и НТООД е 8.877 млн., като понижава на годишна база с 3.6%. Размерът на тези депозити в края на юни 2022 година нараства на годишна база с 6% и доближава 67.640 милиарда лв.. В края на юни 2022 година по отношение на края на предходното тримесечие броят на тези депозити понижава с 0.7%, а размерът им нараства с 1.1%. Към края на юни 2022 година в общата сума на депозитите доминират тези с размер над 50 хиляди до 100 хиляди лева с дял от 17.9% ".

Само преди шест месеца - при започване на 2022-а, свиването на броя на депозитите на популацията на годишна база бе 3%, а растежа на общата сума по тях бе 9 %. С други думи все по-голям брой депозити на жителите се изтеглят от банките, а общата сума на спестяванията на популацията пораства все по-бавно.

Разбира се всичко това е резултат от инфлационните процеси в страната, които понижават приходите на популацията като цяло и принуждават хората с най-ниски хонорари да употребяват част или всичките си спестявания, с цел да покриват настоящите си разноски. Този извод се постанова от придвижването по групите депозити и като брой и като суми по тях. От данните на Българска народна банка се вижда, че целия спад в броя на депозитите на жителите идва от групите на най-ниските като размер депозити.

Лошото е че тази група с течение на времето продължава да се уголемява, което демонстрира, че от ден на ден обществени групи като приходи попадат в обстановка на дефицит на настоящите им доходи и са принудени да харчат спестяванията си за покриване на насъщните си разноски.

Докато преди година в групата на намаляващите и като брой и като суми са попадали депозитите до 2500 лв., то при започване на 2022-а към тях трайно се причислява и групата на спестяванията до 5000 лв.. А в този момент - към полугодието на 2022-а в състава на намаляващите спестявания на жителите влизат и депозитите до 10 хиляди лв.. При това за групата от 5000 до 10 хиляди лв. спадовете на броя и на сумите по депозитите е над 3% годишно.

Няма да е изненада, в случай че данните за септември покажат, че към минусовия лист се причислят и депозитите на популацията със суми по тях сред 10 хиляди и 20 хиляди лв.. Вече няколко следващи тримесечия растежа на броя и на сумите по тези спестявания бързо понижава, Докато при започване на 2022-а той е бил 4.5% - 4.9%, в този момент в средата на годината е 1% - 1.4 %.

А тази група депозити е един от трите стълба на спестяванията на популацията в банките и сериозен източник за тяхната ликвидност. Според данните на Българска народна банка за юни 2022-а в тази група депозити са съсредоточени 9.07 милиарда лв., което образува 13.4% от всички средства, които банките са привлекли от жителите.

С по-големи дялове - надлежно 17.9% и 17%, са депозитите сред 50 хиляди и 100 хиляди лв. и сред 100 хиляди и 200 хиляди лв.. Техния годишен растеж и като численост и като обща сума по тях към момента е двуцифрен, само че и при него се вижда изстудяване спрямо началото на годината. Така да вземем за пример, в случай че 2022-а групата на депозитите от 50 хиляди до 100 хиляди е почнала с отчитане на годишен растеж от 14.1% - за броя и 13.8% - за общата сума, в този момент тези растежи са надлежно - 11.1% и 11.5% годишно. Всъщност този спад на растежите се отнася за всички групи на огромни депозити, само че въпреки всичко там има растежи, за разлика от дребните.

При депозитите над 1 млн. лв. има, несъмнено, спад, само че той надали разбираем с обедняване на притежателите им. По скоро става дума за пренасочване на средства от носещите загуба спестявания към доходоносни вложения. Всъщност това държание при милионерите в банкови депозити не е оригиналност, то се появи също при започване на годината и се движи със относително устойчива скорост - приблизително от по 10% спад на тримесечие на годишна база. В края на юни 2022-а в банковата система има 1 042 броя депозита на жители със суми по всеки един от тях над 1 млн. лв., като в тези депозити общия размер на спестените пари е 2.78 милиарда лв.. Година по рано тези депозити са били 1 150 броя със над 3.05 милиарда лв. по тях.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР