Последните 6 - 7 месеца на магистрала Хемус не се

...
Последните 6 - 7 месеца на магистрала Хемус не се
Коментари Харесай

Шишков: Последните месеци на магистрала Хемус не се е работило

Последните 6 - 7 месеца на автомагистрала " Хемус " не се е работило. Причината е, че не е имало заплащания към строителя - държавната компания " Автомагистрали " от ноември 2021 година, т.е. от предходния длъжностен кабинет. Това установи служебният министър на районното развиване арх. Иван Шишков. Той направи инспекция на първите два лота на автомагистралата дружно с новото управление на пътната организация.

" Това, което видяхме, сигурно по никакъв начин не ме радва . Имаше израснали шубраци по трасето. Първият лот е в доста по-напреднала фаза. Лот 2 е в доста ранна фаза. Почти няма изкопни работи. Струпана е строителна техника без служащи... Магистралата безусловно е стояла на трупчета " - по този начин арх. Шишков разказа видяното.

" Не се работи по този начин, както би трябвало " , установи и новият пътен началник Иво Иванов.

Това, което следва да се направи е да се откри метод да се заплати за свършеното и да се резервира издигнатото, тъй като има стана ясно от обясненията на арх. Шишков.

" В първи лот има неща, които незабавно би трябвало да се свършат - сериозни точки. По всевъзможен метод строителят би трябвало да компенсира забавянето, с цел да спасим мостовите уреди, които са правени ", сподели арх. Шишков по време на инспекцията.

Той добави, че строителят ще бъде задлъжен да извърши избрани строителни действия до зимния интервал, тъй като част от огромните мостови уреди в него са напреднали. Трябва да бъдат приключени, с цел да не се компрометират, в случай че още една зима останат незавършени, изясни арх. Шишков.

Миналото лято служебното държавно управление на Стефан Янев спря построяването на, тъй като се изграждаха без механически план. По това време сегашен длъжностен министър беше консултант на тогавашния арх. Виолета Комитова. Не е ясно какво се случва с тези уреди. По изказвания на строителите съществува риск за тяхната валидност.

Служебният районен министър не се ангажира с стартирането на сектори от автомагистрала " Хемус ".

Миналата година служебното държавно управление, а след него и кабинетът на Кирил Петков обещаваха първия лот от пътен възел " Боаза " до пътен възел " Дерманци " да бъде подготвен до края на 2022 година С днешна дата това към този момент е химера, а срокът е преместен за средата на 2023 година

Пускането на идващите два лота - от пътен възел " Дерманци " до разклона за Плевен / Ловеч съгласно предварителния проект трябваше да стане през 2024 година Дали ще се случи следва да забележим.

Напредъкът по третия сектор е по-голям от втория, чието строителство стартира по-късно. Затова работата по втория сектор - сред пътните възли Дерманци и Каленик, би трябвало да се форсира, сподели арх. Шишков.

По идващите два лота - 4 и 5 - до разклона за Велико Търново , не може да се работи, до момента в който не се реши казуса с противозаконното строителство по тях от Народното събрание, стана ясно от обясненията на служебния районен министър. Той напомни, че предходният длъжностен кабинет е оставил предложение за промени в Закона за устройство на територията за оповестяване на тези градежи за търпими, само че този въпрос не е бил прегледан от депутатите.

Следващите три лота - след Велико Търново до Търговище арх. Шишков изобщо не разяснява. Те стоят на трупчета от година. Миналото лято за тях се говореше, че ще би трябвало ново планиране на трасето, дали е направено не стана ясно.

Служебният министър на районното развиване не сподели и за какво се бави стартирането на построения сектор на автомагистрала " Хемус " сред Белокопитово и Буховци. Според в началото подписания контракт той трябваше да бъде пуснат в употреба през април 2020 година, само че от този момент пускът му непрестанно се бави по разнообразни аргументи. Последната е, че страната не запомнила да разпореди изработката на връзката на построения сектор с бъдещия лот 9 на автомагистралата и пътят, по който сега пътуват водачите от и към Варна.

Служебният районен министър нямаше и информация за каква сума претендират така наречен снабдители на техника, материали и услуги, които действително строят автомагистрала " Хемус ", макар че първата му среща беше с

Общо 120 млн. лева чакат строителите на " Хемус " и скоростния път Видин - Ботевград, заяви някогашният районен министър при започване на юни по време на парламентарен надзор. Причината да няма заплащания към тях е, че 47-то Народно заседание по този начин и не реши наследения проблем с инхаус възлагането на градежа на " Хемус " и противозаконното строителство по 4 и 5 лот.

Освен това тезата на предходните ръководещи е, че така наречен снабдители са получили задоволително огромни задатъци за лотовете, които не са в градеж. Така вместо да си строят първокласни вили и хотели и да ги изнасят в Обединените арабски емирства, по думите на, може да завършат първите три лота до разклона за Плевен/Ловеч.

" Основният проблем с всички произшествия у нас е това, че инфраструктурата в България е незадоволителна. Ще създадем всичко допустимо освен да направляваме почналото строителство на огромните инфраструктурни обекти, а да дадем начален подтик и на нови, най-малко като обмисляне, с цел да има проходими пътища, а не тапи ", сподели Шишков.

По думите му е належащо да стартира стремително планиране. Оста север - юг в България е на процедура неразработена, в това число и планово. В последните 10 - 15 години строителството на инфраструктурата е доста закъсняло и е с извънредно мудни темпове, сподели арх. Шишков. По думите му са се строели дребни сектори, които са се употребили за политически цели.

" Инфраструктурата не би трябвало да е за политически цели, а да се строи за всички жители и да е по-безопасна " , сподели арх. Шишков.

По думите му задачата на служебния кабинет е, всички огромни инфраструктурни обекти да бъдат оптимално бързо приключени.

В четвъртък следва инспекция и на автомагистрала " Струма ", заяви арх. Шишков. Там тунел " Железница " е подготвен от края на предходната година, по изказвания на строителите. Проблемът съгласно тях е, че към този момент повече от година не се взема решение въпроса с двете появили се свлачища при строителството на оборудването.

" Ще създадем опит за въвеждане на краткотрайна организация на придвижването по опция, тъй че секторът да бъде пуснат " , сподели арх. Шишков.

Предстои инспекция и на строителството на скоростния път Видин - Ботевград. И то други обекти няма, сподели арх. Шишков.

Строи се и автомагистрала " Европа " от София до границата със Сърбия, като стартирането ѝ се бави. Според в началото подписания контракт секторът до Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " трябваше да бъде пуснат в употреба при започване на януари, само че това не се случи. Срокът беше продължен до май тази година поради ковид, само че още веднъж не беше спазен. Сега отново няма изясненост по кое време ще се случи стартирането на тази права.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР