“Последни заглавия прокламират, че черните дупки не съществуват. Те са

...
“Последни заглавия прокламират, че черните дупки не съществуват. Те са
Коментари Харесай

Не се безпокойте, черните дупки наистина съществуват!

“Последни заглавия прокламират, че черните дупки не съществуват. Те са неправилни ”, написа Брайън Коберлайн, астрофизик към софтуерния институт в Рочестър. “Ние знаем, че черните дупки съществуват. Знаем го от наблюденията. Знаем го поради орбитите на звездите в центъра на нашата вселена, че там има свръхмасивна черна дупка. Открили сме инфрачервените предавания от повече от милион черни дупки ”.

Но каква е повода по тази причина да се пишат толкоз доста публикации, че няма черни дупки? Става въпрос за откриватели, които се концентрират прекалено много върху така наречен Парадокс на огнената стена или по какъв начин тъкмо радиацията на Хокинг въздейства върху гравитационния колапс на звезда, която образува черна дупка.

 Black Hole Photo

Истинска фотография на черна дупка, дружно с акреционния диск към нея. Photo credit: NASA/H. Ford

Парадоксът на огнената стена се появява, когато се опитваме да разбираем черните дупки с квантовата доктрина. През 1974 година Стивън Хокинг показва, че наоколо до Хоризонта на събитията на черните дупки могат да се появят двойки частички, при които една частичка попада в клопката на Хоризонта на събитията. Другата частичка може да избяга под формата на радиация. Подобни бягащи частички са известни като така наречен Хокингова радиация.

Съгласно общата релативност, в случай че паднем в черна дупка, допустимо е да не видим нищо необичайно към Хоризонта на събитията. Бихме усещали приливно-отливни сили и ще се стигне до феномена “спагетификация ” (за който писах скоро).  Тези сили бихме ги усещали в черната дупка, само че отвън черната дупка също. Но според квантовата доктрина в случай че цялата Хокингова радиация се основава наоколо до Хоризонта на събитията, тогава би се получила огнена стена от квантови частички. Разрешението на теоретичния проблем е въпрос на диспути. Някои, включително Стивън Хокинг считат, че въпросната стена предотвратява образуването на черна дупка.

В новата обява (справка – тук ) създателите демонстрират, че в случай че концепцията за Хокингова защитна стена е вярна, то тогава една звезда, която колабира в края на виталния си път, стартира да се свива. Но преди да се получи черна дупка се появява Хокинговата радиация и тя отблъсква свиващата се звезда обратно. Така звездата експлодира, без да се образува черна дупка.

Това е забавна работа и повдига въпроси към образуването на стеларни черни дупки. Но тя не потвърждава, че стеларни черни дупки не съществуват. Нито пък оборва съществуването на свръхмасивни черни дупки и на такива със междинен размер, които се образуват от други процеси (а не звезден колапс). И несъмнено тази работа се базира на Хокинговото разбиране за огнени стени, които не са потвърдени.

“Така че не се връзвайте на този възторг. Черните дупки са действителни ”, счита Коберлайн.

Инфо: Уебсайта на учения.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР