Последни разговори днес в рамките на първия кръг консултации с

...
Последни разговори днес в рамките на първия кръг консултации с
Коментари Харесай

Преговорите за кабинет: Принципно съгласие около програмата, министри ще се обсъждат следващата седмица

Последни диалози през днешния ден в границите на първия кръг съвещания с третия мандат, връчен от президента Румен Радев на Българска социалистическа партия. Днес от левицата разискаха програмата за ръководство с Демократична България и с напусналите Има Такъв Народ. Персоналният състав и структурата на бъдещия кабинет не са били във фокуса на диалозите.

Няколко значими изводи след края на днешния финален кръг съвещания за съставяне на кабинет с третия мандат

Фигурата на Асен Василев като министър председател, излъчен от най-голямата политическа мощ наподобява консенсусна и за Българска социалистическа партия, и за Демократична България. Той бе подсилен от тях и в границите на първия мандат. Разговорите за това кой ще бъде министър председател обаче ще стартират от понеделник, а на договарящите партии ще бъде нужно още време, преди за бъдат подготвени със състава и структурата на новото държавно управление.



Все по-възможно наподобява това държавно управление да бъде подкрепено в зала на фона на декларираното и от Има Такъв Народ през вчерашния ден предпочитание това да се случи, както и на признатите съвсем в среднощ промени на първо четене в антикорупционния закон. Реално по този начин даже и без шестимата отделили се от партията на Слави Трифонов депутати, се обрисува да бъдат събрани нужните 126 гласа в поддръжка на кабинет.



Още една забавна дефиниция от през днешния ден, декларирана от съпредседателя на Демократична България Христо Иванов в отговор на постоянно задавания въпрос по какъв начин ще обяснят на гласоподавателите си, че поддържат кабинет с мандата на Българска социалистическа партия. Иванов изясни, че гледат на този мандат като на механически мандат и мандат на медиатор Ключовият въпрос съгласно него сега е постигането на баланс сред Политическа партия и Има Такъв Народ.

Без съществени разлики и с демонстрирано предпочитание да бъде изработен сериозен опит за съставяне на постоянно държавно управление. В този дух протекоха диалозите на Българска социалистическа партия с Демократична България.

Представихме и получихме и публично и документално предложенията на " ИТН " за допълнение на програмата. Днес ги изпращаме до всички, с които преговаряме. Срокът, по който молим да се произнесат по тези спомагателни оферти, е на следващия ден и след това да обявим, че имаме единогласие по политиките и по законодателната рамка. Следващата седмица от понеделник започваме втория кръг диалози по конструкция и състав на Министерски съвет ", разяснява ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.



Правителство с третия мандат би трябвало да бъде подкрепено, съобщи Христо Иванов.

" Виждаме избрани знаци, че нарастват възможностите в това отношение. Виждаме също по този начин ме малко повече време ще би трябвало да дадем с цел да бъдат подкрепени. Гледаме на третия мандат като на механически. Той е мандат на медиатор, а не на политическа групировка която образува свое държавно управление ", добави той.

Отцепилите се от Има Такъв Народ седнаха на масата за договаряния през днешния ден с тезата че даже и гласовете им да не бъдат нужни за гласуването на кабинета в зала, те не са важни- През последните дни някои от тях оповестиха че няма да поддържат министри от партията на Слави Трифонов и, по-конкретно, Гроздан Караджов. Днес обаче споделиха, че ще разясняват съответни имена, чак когато такива бъдат оповестени.



Радостин Василев също не отговори на въпроса дали с него е говорено да остане министър.

" Нашите гласове на всички дружно и поотделно няма тежест да реши ще има ли държавно управление или няма да има държавно управление. Въпросът е трите партии - Българска социалистическа партия, Политическа партия и Демократична България да се схванат с един непредвидим и и променлив сътрудник, какъвто би могъл да бъде Има Такъв Народ. Ако те поемат тази отговорност, нашите гласове могат да ги имат за всичко, което е вярно да гласуваме дружно ", разяснява самостоятелният народен представител Иво Атанасов.



В умозаключение водачът на левицата Корнелия Нинова разгласи, че има висока степен на единодушие сред всички договарящи по програмата която се чака да бъде оповестена в понеделник. Няма обаче да предложат на президента състав и конструкция на кабинета, тъй като имат потребност от повече време - с цел да се одобри антикорупционният закон и за бъде определен ръководител на КПКОНПИ.



Надделява мнението за политически състав на кабинета в първия стадий на договарянията. Втория ще проведем с всяка партия поотделно и най-после ще се опитаме да съберем всички на една маса ", разяснява в умозаключение Корнелия Нинова.

Нинова твърдо съобщи, че не води скрити диалози с нито един народен представител поотделно. Каза също, че незабавно откакто от Българска социалистическа партия са получили третия мандат, е разговаряла по кардинални въпроси с водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов, без да посочи повече елементи.

Снимки: БГНЕС, Българска национална телевизия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР