Последни дни за хората, на които не им стига стаж

...
Последни дни за хората, на които не им стига стаж
Коментари Харесай

Много лоша новина за всички бъдещите пенсионери

Последни дни за хората, на които не им стига стаж за пенсия, да си го купят по-евтино. Това може да стане до края на годината, защото от 1 януари 2024 година се подвига минималният застрахователен приход. В момента той е 780 лв., само че депутатите одобриха от 1 януари минималният застрахователен приход на самоосигуряващите се да се вдигне на 933 лв..

Цената на стажа, който може да се купи, е 19,8% от тази сума.

Така сега година недостигащ стаж за пенсия към този момент коства 1 853,28 лева, а цялостните 5 година (това е таванът, който човек може да си купи от държавата) - 9266,40 лв..

От следващата година месец стаж към този момент ще коства 184,73 лв., а година – 2 126,80 лв.. За целия интервал от пет години кандидат-пенсионерът би трябвало да заплати 11 084 лв..

В същото време от идната година още веднъж се подвигат възрастта и стажът за пенсия.

Повишават се изискуемите възраст и застрахователен стаж при пенсиониране за работещите при изискванията на трите категории труд, както и минималната възраст за пенсиониране на хората, работещи в системата на защитата и Министерство на вътрешните работи, написа pariteni.bg.

Близо 12 милиона лв. са платили кандидат-пенсионери единствено за половин година през 2023-та, за да си купят стаж за пенсия. Вноски за стаж са създали 1674 души, като за съпоставяне за първите три месеца на годината стаж са си купили 337 индивида и са платили 5,66 млн. лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР