Последни часове преди президентът да връчи първия мандат за съставяне

...
Последни часове преди президентът да връчи първия мандат за съставяне
Коментари Харесай

В очакване на развръзката: Мълчаливи преговори броени часове преди първия мандат

Последни часове преди президентът да връчи първия мандат за сформиране на държавно управление на най-голямата група в Народното събрание - тази на ГЕРБ-СДС. Усилени договаряния текат сред досегашните сътрудници в сглобката, придружени от оглушително безмълвие. Двете обединения се уговориха да не изнасят информация от договарянията до момента в който не се схванат за всичко. И до този миг съблюдават дадената дума. Ще има ли ротация и нов кабинет или България отива на избори?

9 дни релативно безмълвие или мога да кажа, че въпреки всичко за първи път и двете ръководещи обединения ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ стопираха дългите престрелки през медиите.И това в името на държавно управление след ротация, както се договориха при започване на това ръководство в джентълменско съглашение.На десетия ден от началото на договарянията ще получат мандата от президента.Сценариите оттук насетне са- взимат мандата и го връщат в същия ден изпълнен, или взимат мандата и съблюдават 7 дневния период по конституция, с цел да го върнат -изпленен или не. Ако претендента за министър председател, в тази ситуация Мария Габриел, върне празна директория още при връчването на мандата или отиде без състав на държавно управление и след 7 дни, то има алтернатива за втори мандат на ПП-ДБ.Но водачът на ГЕРБ предизвести в петък, че в случай че не се схванат всичко се взема решение на следващия ден и повече договаряния няма да има.Лаконичните мнения от последните часове преди мандата вижте.

Без да даде никаква информация какво ще се случи с мандата съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев разяснява малко.



" Преговорите към момента не престават, тъй че това ще стане ясно на следващия ден ", сподели той.

В предаването " Денят стартира с Георги Любенов " водачът на Зелено придвижване, част от ПП-ДБ разяснява, че е значимо да се стигне до решение освен за състав на кабинета, само че и да има единодушие по механизъм за взимане на решенията за регулаторите и Висш съдебен съвет.

" Всичко може да се случи, договарянията не са финализирани, до момента в който всичко не е уговорено, а явно не е всичко уговорено ", уточни Владислав Панев-заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ.



" И да има проблеми и търкания, това е обикновено, когато се взема решение кои да са членовете на Министерския съвет за идващите девет месеца ".

Панев отбрани позицията на финансовия министър Асен Василев с претекст приближаването към Еврозоната.

" Да се сменя състезател по средата на мача не е изключително умно сега и то в случай, че инфлацията пада ", разяснява Панев.

В петък водачът на ГЕРБ Бойко Борисов очерта обстановката в два сюжета - изпълнен мандат или избори. Той изключи разновидността да се възползват от седем дневен период още 7 дни от взимането на мандата, с цел да договарят.



" В понеделник или ще бъде изпълнена или ще отидем на избори, едно от двете. Няма да има втори, няма трети, няма никакви договаряния отвън понеделник. Това мога да поема като ангажимент на ГЕРБ. Ако се разбере Мария Габриел - изпълнен мандат директория, отиваме да гласуваме. Не се схваща и още тогава се знае, че повече диалози няма да има до след изборите ", уточни Бойко Борисов-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.
Вицепрезидентът Илияна Йотова удостовери тезата си, че България има потребност от устойчиво държавно управление.



" Бих била доста удовлетворена, в действителност в случай че получим директория със сериозен министерски съвет с виновни хора. Най-вече, позволете ми да кажа и да подчертая знаещи и грамотни хора, които ще работят за всички нас, а няма да работят за себе си. Нека в никакъв случай повече да няма кървави писма за министри, чистки, дано да забележим какви са действителностите с бюджета, тъй като консултациите демонстрираха сред политическите партии, че явно това, което се слага обществено като бюджетни параметри не е истина.

След малко повече от 12 часа мълчанието ще бъде нарушено и в 12 часа на обяд ще стане ясно - ротация или нови избори.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР