Последната седмица в министерството нещата направо прегряват - с тези

...
Последната седмица в министерството нещата направо прегряват - с тези
Коментари Харесай

Минеков: Лъвов мост е реставриран с четка и ъглошлайф |

" Последната седмица в министерството нещата напряко прегряват " - с тези думи министър Минеков стартира обръщението си към публицистите на днешната конференция, която започва в 13 часа в Министерство на културата.

От встъпителните думи на министъра стана ясно, че при него са постъпили тъжби на частни лица, преписки за недвижимо имущество, тъжби на уволнени шефове на културни институти.

" Не съумявам да ги прочета, камо ли да отговоря. Обемът от стремежи е неосъществим ",  добави Минеков.

От встъпителните думи на министъра се разбра, че е почнала работа по предложенията за промени в Закона за авторското право, Закона за радио и телевизия, Закона за културното завещание.

" Имаме връх. Становище, което се чака 12 години " - добави професор Минеков.

На среща с вицепрезидента Илияна Йотова през днешния ден е обсъждано и основаването на Център за просвета и изкуства на остров Свети Кирик в Созопол.

Нови сигнали:  Паметникът на Левски - ремонт или реституция?

Първата тематика, която бе показана на медиите през днешния ден бе с дата 2013 година.

През 2013 в медиите е обявено, че стартира реституция на паметника на Левски в столицата.

" На процедура такава не се е състояла. Това, което се е случило с паметника, за мен е посягане върху монумент с национално значение. С паметника не се е случила реституция, а ремонт, осъществен от общината ", съобщи министър Минеков.

Всичко е почнало със мнение на Министерство на културата, в което се приказва за " възобновяване на изчезнали железни детайли " по паметника.  След това мнението е придвижено към Столична община. Следва нова констатация от общината, която написа, че паметникът е от общонационално значение.

Ремонтът е предоставен на Район Оборище. Комисията е предложила план за консервация и реституция, само че подобен не е бил изработен. Всичко, което следва за паметника оттук насетне, загатва единствено и само думата " ремонт ".

Реставрация не е имало, уточни министърът.

Нарушения в Националната художествена изложба

През 2013 е осъществено съществено нарушаване и при ремонт н подземията на Националната художествена изложба, където се намира килията, в която се допуска, че е бил арестуван Левски. При ремонта през 2013 година е пометен стенна живопис, средновековната настилка, стените са облицовани с гипсокартон. " Мястото е унищожено от един министър на културата за асимилиране на средства ",  заяви Минеков, без да уточни име.

Лъвов мост - ремонт или реституция?

" Няма съгласувателен план за реституция на Лъвов мост " - сподели професор Минеков.

По думите на министъра процесът по ремонта на емблематичния софийски мост е бил в ръцете на нелицензиран занаятчия, посочен еднолично от министерството.

" Лъвовете бяха " реставрирани " с четка и ъглошлайф ",  допълни Минеков. И в умозаключение повтори, че Лъвов мост не е реставриран, а ремонтиран.

Паметникът на Цар Освободител

" Тук ние сме за образец. Подобен монумент в Берлин бе реставриран 11 години. У нас реставрацията продължи... 3 месеца " - съобщи професор Минеков. И напомни, че паметникът е бил отсечен (демонтиран) с ъглошлайф на 05.09.2012 година.

Общината разпорежда " ремонта " на Камарата на строителите. Какво е общото сред строителна камара и реституция, не е ясно, сподели министърът.

За реставрацията на паметника е уговорено подаяние от Русия. Дарението в размер на 1 200 000 лв. е направено от мултимилионера Андрей Скоч, по това време народен представител от партията на Путин " Единна Русия ". Според представител на Строителната камара пък сумата е 1 820 000 лв., заяви Минеков.

" Ще проверявам какво се е случило с парите. Ще приказвам и с съветския дипломат ",  заяви министърът на културата.

И добави, че Андрей Скоч е един от хората в забранителните описи на Съединени американски щати.

НГДЕК, Съвет за електронни медии, Ларгото

" 5 500 000 лв. са били изхарчени за постройката на Националната гимназия за антични езици и култури. Ще желая инспекция за тях, както и дали две компании, свързани с Пеевски, са го правили ",  каза Минеков.

До Съвет за електронни медии министърът е изпратил публично писмо, което пита дали генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков е работил в телевизия АЛФА. До ден-днешен нямало отговор на питането на министъра.

Относно Ларгото и парите, които би трябвало да връщаме, Минеков сподели, че ще направи всичко допустимо да се защитим като страна.

" Наказанието е повече обидно, в сравнение с скъпо ", коментира министърът.

В края на конференцията министъра още веднъж попита на какво съображение в НДК са дадени 2 етажа от едната постройка на двореца за централа на ГЕРБ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР