Последната, недовършена творба на акад. Светлин Русев - Следи върху

...
Последната, недовършена творба на акад. Светлин Русев - Следи върху
Коментари Харесай

Следи върху камък - последната, недовършена творба на Светлин Русев

Последната, незавършена творба на акад. Светлин Русев - " Следи върху камък ", беше показана за първи път в родния му град Плевен в изложба " Илия Бешков ".

Каменната комбинация е от девет гранитни блока с тежина към 10 т, изрисувани с въглен. Скулптурата - огромен план за живопис върху гранит, е пренесена преди дни от с. Драгичево, където е основана.

Дъщерите на художника Милкана Русева и Ралица Русева подаряват творбата на плевенчани. По думите им създателят е имал концепция да я оцвети, само че си е отишъл от този свят преди да успее. Днес се навършват 88 години от рождението на огромния художник. На тази дата приживе Светлин обичайно показваше свои нови картини в галерия в Плевен.



" Това е вярното място, да си пристигна в неговия роден град. Баща ми беше доста обвързван с родния си град, направи най-голямото подаяние тази сбирка скъпа в Плевен. И защото имахме други оферти, финансови, които не приехме и взехме решение, че това е най-правилното място да си пристигна в неговия роден град ", сподели Ралица Русева.



" Мисля, че е редно тази знакова негова творба да стои, последният му мирис е запечатан тук със средствата на въглена, началото на нещо, което би било никой не знае какво, само че и по този начин е доста забавно, като комбинация, като план, като един олтар. Той споделя в случай че е път, би трябвало да е към храма, другояче за какво да е път ", добави проф. Кирил Мескин.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР