Последната група участници в 31-ата Национална антарктическа експедиция се завърна

...
Последната група участници в 31-ата Национална антарктическа експедиция се завърна
Коментари Харесай

Завърна се последната група участници в 31-ата Национална антарктическа експедиция

Последната група участници в 31-ата Национална антарктическа експедиция се завърна през днешния ден по обед. На Летище София ги посрещна ръководителят на българската антарктическа стратегия проф. Христо Пимпирев, който сподели, че тази експедиция ще остане в историята и акцентира, че научната стратегия е изпълнена сполучливо.
" Работеше се по 7 научни плана по световни проблеми като замърсяването на Южния океан с микропластмаси, което е проблем за цялото човечество, като световното стопляне на климата, всички виждаме и усещаме това. Важното тук, което отличава от останалите експедиции, е това, че за пръв път в морската история на България български боен научноизследователски транспортен съд стигна до Ледения континент. Досега близо 30 години в Световния океан няма транспортен съд с български байрак ".
Ето какво съобщи при завръщането си на българска земя един от участниците в антарктическата експедиция Йордан Тодоров.
" Последният един месец е много трогателен за нас, защото завърши една изключително специфична експедиция за нас, защото към този момент сме на едно ново равнище и имаме начало на един нов план. Същевременно пътуването, което е много дълго от Антарктика дотук – 15 дни, и това ние обтегнало до финален лимит ". 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР