Последната година НСО сякаш стана изкупителна жертва за всичко. В

...
Последната година НСО сякаш стана изкупителна жертва за всичко. В
Коментари Харесай

Петър Стоянов: Това, което украинският народ защитава с кръв, ние го получихме с членството ни в НАТО

Последната година НСО като че ли стана изкупителна жертва за всичко. В НСО работят почтени хора, а службата е част от държавността в България. Една вътрешна инспекция обаче няма да е непотребна. Това съобщи президентът 1997 - 2002 Петър Стоянов в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

По отношение на спора сред Украйна и Русия, той съобщи: „ Нищо не е по този начин просто. От една страна Украйна заслужава състрадание, от друга - по никакъв начин не е елементарно за НАТО да вземе решение за директна поддръжка за Украйна, защото това би означавало нова международна война. Притеснява ме отражението на протичащото се в Украйна тук в България. От една страна е огромната угриженост за украинците. Тези събития раздрусват нашето общество “, уточни Стоянов.
„ Притеснително е обаче, че точно на 3 март бе нападнат българският министър председател и то под съветските флагове. Няма никакво значение дали си покровител или конкурент, националният празник на България има лечебно влияние върху народа. Изключително съм отчаян, че даже на националния празник не бяхме обединени “, изясни президентът от 1997 до 2002.

„ Хората, защитаващи политиката на Путин имат ирационално държание, те нямат претекстове. Българското русофилство е несъизмерим феномен, който липсва другаде в Европа. Винаги, когато Русия направи значимо геополитическо придвижване, това разделя България? Докъде се простира нашата признателност? Кой е нашият народен интерес? Има моменти, когато нашият народен интерес е противопоставен на този на Русия “, счита Петър Стоянов.

„ Отношенията сред Русия и Украйна са извънредно комплицирани в исторически проект. Тази война може да се окаже последната за създаване на украинската национална еднаквост. Украинската нация се консолидира в тази рецесия. Това което се случва би трябвало да ни докара до три извода – извънредно време е да имаме българска национална позиция, която не постоянно ще е идентична с тази на Русия. Обичаме Русия, само че повече от нея би трябвало да обичаме България. Нещата не са черно-бели. Не сме изправени пред избора с Русия или без нея. Ние сме късметлии, че сме член на НАТО. Това, което украинският народ пази с кръв, ние го получихме с нашия цивилизационен избор “, акцентира той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР