Последиците за света от нахлуването на Русия в Украйна се

...
Последиците за света от нахлуването на Русия в Украйна се
Коментари Харесай

Гутериш: Въздействието на войната в Украйна върху света се задълбочава, ще засегне 1.6 млрд. души

Последиците за света от нахлуването на Русия в Украйна се утежняват, като е евентуално да бъдат наранени 1,6 милиарда души. Това съобщи ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

" Въздействието на войната върху продоволствената сигурност, енергетиката и финансите е редовно, съществено и се форсира ", съобщи генералният секретар, представяйки втория отчет на Организация на обединените нации за последствията от спора.

Той добави, че " за хората по света войната заплашва да отприщи невиждана вълна от апетит и бедност, оставяйки след себе си обществен и стопански безпорядък ".

Гутериш съобщи, че до момента в който тазгодишната продоволствена рецесия е " обвързвана с неналичието на достъп ", то идната " може да бъде обвързвана с неналичието на храна ".

" Има единствено един метод да спрем тази надигаща се стихия: съветската инвазия в Украйна би трябвало да спре ", прикани той в речта си.

Ръководителят на международната организация съобщи, че е помолил сътрудниците си да оказват помощ за намирането на " пакетна договорка, която да разреши безвреден и сигурен експорт на създадените в Украйна храни през Черно море и безконтролен достъп на съветските храни и торове до международните пазари ".

" Тази договорка е от значително значение за стотици милиони хора в разрастващите се страни, в това число в Африка на юг от Сахара ", съобщи Гутериш.

В отчета на Организация на обединените нации, управителен от дипломата Ребека Грийнспан, се споделя, че към 94 страни, в които живеят към 1,6 милиарда души, са " съществено изложени на най-малко едно от измеренията на рецесията и не са в положение да се оправят с нея ".

" От 1,6 милиарда души 1,2 милиарда, или три четвърти, живеят в страни с " съвършена стихия ", които са мощно изложени и уязвими по едно и също време и от трите измерения - финансите, храната и силата ", се добавя в отчета.

В него се показва, че войната може да усили броя на хората с дефицит на храна с 47 милиона души през 2022 година, като до края на годината той ще доближи 323 милиона.

Смята се, че през тази година още до 58 милиона африканци могат да изпаднат в беднотия, се прибавя в документа.

Крайната беднотия в Близкия изток и Северна Африка може да се усили с 2,8 млн. души през 2022 година, а в Южна Азия 500 млн. души са изложени на риск, се показва в отчета.

" Трябва да се подхващат съответни ограничения, с цел да се подсигурява, че сериозните доставки на храна и сила ще доближат до най-уязвимите ", се споделя в отчета.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР