Последиците от войната се отразяват тежко и в културната сфера

...
Последиците от войната се отразяват тежко и в културната сфера
Коментари Харесай

Главният диригент на Болшой театър подаде оставка


Последиците от войната се отразяват тежко и в културната сфера - в световноизвестния Болшой спектакъл в Москва диригентът Туган Сохиев разгласи оставката си от поста музикален шеф и основен диригент на театъра.

Сохиев - който от години работи за музикалния свят във Франция - също по този начин съобщи, че ще се отдръпна от поста си на музикален шеф на Тулузкия народен оркестър . Той съобщи, че се усеща под напън да заема позиции във връзка с събитията в Украйна

В прочувствено изказване диригентът сподели, че постоянно ще бъде срещу военните спорове под каквато и да е форма .

Туган Сохиев съобщи, че е доста горделив, че идва от такава богата на просвета страна като Русия, само че също по този начин е доста горделив, че е част от френския музикален живот . " Това че някои хора слагат под въпрос моето предпочитание за мир  и мислят, че аз, в качеството ми на музикант, мога да приказвам друго нещо с изключение на за мира на планетата, това за мен е  шокиращо и обидно ", добавя той.

Сохиев показа, че е бил подложен на напън да направи неосъществим избор сред едно музикално семейство или културна традиция пред друга, след нахлуването на Русия в Украйна .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР