Последиците от увеличеното парично предлагане са покачването на цените и

...
Последиците от увеличеното парично предлагане са покачването на цените и
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: Опитите за преструктуриране на бюджета са изчерпани, трябва актуализация


Последиците от увеличеното парично предложение са покачването на цените и обезценяването на парите, в това число спестяванията. Опитите за преструктуриране са на привършване, както в стопанската система, по този начин и на моментните благоприятни условия на бюджета. Това разяснява за novini.bg самостоятелния финансов специалист Румен Гълъбинов.

По думите му, доходи има, само че има потребност и от актуализация за преструктуриране на разноски и нарастване на разходните тавани. „ Имаме проинфлационен напредък от експанзивна фискална политика и от тази позиция нарастването на разноските, респективно на паричната маса, поражда инфлация ”.

Тя ще продължава да нараства, като следва наклонността за покачване на цените на петрола и стоките на интернационалните пазари, счита той.

Специфично за България е също и въвеждането на високи цени за електричество, газ и отопление от 1 юли 2021г., разяснява още Гълъбинов.

Според него, възобновяване на стопанската система ни протича проинфлационно, като следим развой на увеличение на цени, който се отразява във опция за увеличено събиране на акцизи и Данък добавена стойност. Официалната методика евентуално продължава да подценява действителната инфлация, която може би е повече.

„ Цялото това изтичане на пари, макар потиснатата бизнес интензивност в доста браншове, в последна сметка води до това, а идващите инфлационни упования към този момент са безспорни. Идва сложното през есента, дружно с новата коронавирус вълна ”, безапелационен е икономистът.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР