Последиците от строгите мерките ще бъдат дългосрочни. Не смея да

...
Последиците от строгите мерките ще бъдат дългосрочни. Не смея да
Коментари Харесай

Проф. Мира Кожухарова: Извънредните мерки трупат проблеми, които имунитетът не може да реши

Последиците от строгите ограниченията ще бъдат дълготрайни. Не дръзвам да предсказвам какви ще бъдат, само че имам неприятно предусещане. Предстои да се вършат разбори по какъв начин хвърлянето на популацията в суматоха ще се отрази на обществото. Това са проблеми, които имунитетът няма да реши. Може да има последици върху младото потомство. Това са неща, които не трябваше да бъдат допускани.
Това съобщи епидемиолога проф. Мира Кожухарова.

Развитието на епидемията от COVID-19, което целеше нашата здравна система, беше реализирано. Ние искахме заболеваемостта да върви гладко и дълготрайно, без внезапни стойности. Това беше задачата на противоепидемиологичните ограничения. Затова не чакам да има и пик на болестта, уточни тя пред bTV.

„ Изолацията е извънредно ефикасен способ. Ако бяхме направени повече проучвания, болните щяха да са доста повече, само че такива са ни опциите “, уточни лекарят. „ Трябва да се научим да живеем с вируса “, счита епидемиолога. „ Паниката е най-лошото от тази зараза “, добави тя.

Проф. Кожухарова попита дали не бихме могли да въведем една изключителна неепидемична конюнктура най-малко за месеците юли и август, защото по-късно идва грипна зараза. Това ни слага в условия на непрекъсната изключителна конюнктура “, стана ясно от думите ѝ. Според нея е била пресилена международната реакция, а и българската във връзка със оправянето с пандемията.

„ Вирус съществува, само че това не е изключително рискова зараза. Отначало искахме да го спрем, само че това е невероятно. Мерките по граничния надзор са безпредметни. Беше основано чувство измежду популацията, че тази зараза може да бъде спряна, само че не е по този начин, тъй като е въздушно-капкова. Тя може единствено да бъде забавена “, изясни специалистът.

„ Положителното от всичко това е, че повече хора се научиха да съблюдават по-добра персонална хигиена. Появиха се доста епидемиолози. Други позитивно резултати са, че здравната система беше готова да посрещне доста по-вече заболели, което не се случи “, съобщи Мира Кожухарова.

По отношение на маските, проф. Кожухарова съобщи: „ Когато човек не се усеща добре би трябвало да носи, с цел да се опита да защищити близките. Най-важно е да се пазят възрастните хора с хронични болести. вирусът ми е приветлив с това, че заплашва единствено старите хора, само че не и младите. Хората до 30 година изкарват заболяването без даже да схванат. Това е доста добре. Най-тежките затруднения са грипните пневмонии. Това е тежко заболяване, не не е нещо особено “.

„ Очаквам да има дребни епидемиологични пикове, само че не и огромен пик “, предвижда тя.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР