Последица при това заболяване е и еректилната дисфункция В Медицински

...
Последица при това заболяване е и еректилната дисфункция В Медицински
Коментари Харесай

Решете проблема с хъркането с безплатно изследване за сънна апнея в МЦ „Д-р Стайков“


Последица освен това заболяване е и еректилната дисфункция

В Медицински център „ Д-р Стайков “ Бургас започват проучвания за сънна апнеея. Кардиологът доктор Диян Господинов коментира в детайлности какво съставлява методът и по какъв начин се организира. „ Всъщност, проучването се прави доста елементарно в домашни условия. Това става благодарение на скрийнингови устройства или респираторна полиграфия, или по този начин нареченият " холтер за сънна апнея ". Те записват дихателните старания, хъркането и равнищата на О2 в кръвтa (сатурацията), до момента в който пациентът спи “, обясни кардиологът.

Много е значимо да се изследваме за сънна апнея тъй като:

*Сънната аптеня е причина за резистентната на лекуване артериална хипертония

*Може да стане причина за  ранната атеросклероза и покачва риска за сърдечно-съдови произшествия (миокарден инфаркт,инсулт, сърдечна непълнота и разнообразни типове аритмии)

*Води до  нарушен метаболизъм, включващ нарушен глюкозен толеранс, инсулинова устойчивост, захарен диабет вид 2, дислипидемия и метаболитен синдром.

*Сънната апнея  съставлява рисков фактор за пътно транспортни катастрофи (ПТП) заради високата унесеност, обвързвана с това заболяване.

*Предизвиква Еректилна дисфункция.

Устройството за изследване в домашни условия се дава от МЦ „ Д-р Стайков “,  след извършен обзор при кардиолог в центъра.

Скрийнинговите устройства за сънна апнея са извънредно компактни и прецизни, а данните от разбора им се разчитат и интерпретират от подготвени лекари – експерти.

Пациентът преспива в домашни условия с устройството, което мери: 

*Дишане - устройството мери респираторния поток (броя и честотата на вдишванията), както и епизодите на апнея, хипопнея и ограничавания във дихателния поток;

*Гръдни услия – мерят се дихателните старания, за систематизиране на апнеите като обструктивни или централни;

*Хъркане – записват се силата и честотата на хъркането;

*Сатурация - непрекъснато се следи насищането на О2 в кръвта - SpO2;

*Пулс -  мери се пулса през цялата нощ.

„ Изследването за апнея протича извънредно елементарно, като на всеки пациент в нашия център в детайли се коментира по какъв начин се слага апарата и му се дава управление с указания “, разяснява още доктор Господинов.

Той сигнализира, че болестта не е за подценяване и в точния момент взетите ограничения облекчават съня както на пациента, по този начин и на цялото семейство. „ Не е загадка, че поради проблеми с хъркането доста двойки търсят решение като, постоянно се стига до пренасяне в обособени спални. Пациенти са ми казвали, че съпругите им от години спят с тапи за уши “, разяснява доктор Господинов.

Кардиологът на МЦ „ Д-р Стайков “ обясни в детайли какво тъкмо съставлява болестта, какви са признаците и предпоставките за развиването му:

„ Сънната апнея е нарушаване на съня, характеризиращо се с  повтарящи се паузи в дишането или случаи на незадълбочено дишане  по време на сън. Дихателните паузи нормално не престават от 10 секунди до няколко минути. Честотата им варира от 5 до 30 или повече за час.

Съществуват 3 типа сънна апнея:

*Обструктивна (OSA) – най-често срещаният вид. Мускулите в задната част на гърлото се отпускат прекалено, което води до задръстване или свиване на дихателните пътища. В резултат на това дишането става незадълбочено или може да спре изцяло. Този вид сънна апнея се свързва със силно хъркане.

*Централна сънна апнея. Мозъкът не съумява да изпрати подобаващите сигнали към мускулите, които управляват дишането. За разлика от обструктивната няма физическа спънка на дихателните пътища.

*Комплексна/смесена сънна апнея – композиция от обструктивна и централна.

По-често се среща при мъжете, в сравнение с при дамите, като след менопаузата честотата на болестта при дамите нараства доста. Средната възраст, в която се манифестира СА е 45-50 години. Значително по-често е при хора с наднормено тегло.

Най-честите признаци на сънна апнея включват:

*Хъркане;

*Спиране на дишането по време на сън (събуждания от възприятие за задушаване или дефицит на въздух);

*Често ставане по дребна потребност (никтурия);

*Среднощно изпотяване;

*Сухота в устата на сутринта;

*Сутрешно главоболие;

*Хронично недоспиване;

*Безсъние (инсомния);

*Липса на сила и концентрация през деня; 

*Високото кръвно налягане;

*Резистентната хипертония съставлява високо кръвно налягане, което  не реагира на лекуването  и изисква голям брой медикаменти, с цел да бъде поддържано кръвното налягане на допустими нива;

*Раздразнителност и други промени в настроението;

*Проблеми с паметта;

*Натрупването на телесно тегло  при пациенти със СА се демонстрира в друга степен.

Причини за развиване на обструктивна сънна апнея:

*Генетичният фактор;  

*Анатомични характерности -  в размера и разположението на врата, челюстта, езика, сливиците и други тъкани на човек наоколо до задната част на гърлото.

*Наднорменото тегло е водеща причина за обструктивна сънна апнея и може да бъде главният рисков фактор в до 60% от случаите. 

*Употреба на седативни (успокоителни) средства, тютюнопушене.

*Спане по тил - тази позиция на сън улеснява тъканите да се спаднат към дихателните пътища и да причинят задръстване.

Назална конгестия (запушване на носа) - хората, чиято дарба да диша през носа е понижена заради конгестия, е по-вероятно да получат обструктивна сънна апнея.

*Хормонални нарушавания, СВЪРЗАНИ С НАМАЛЕНА функция  на щитовидната жлеза и/или нараснала функционалност на хипофизата.

*Високо кръвно налягане.

*Сърдечната непълнота се смята за рисков фактор за централна сънна апнея.

Час за обзор при кардиолог в МЦ „ Д-р Стайков “, можете да си запишете на тел.: 056 99 60 06 и 0892 99 60 06 или на място на регистратура. Лечебното заведение се намира на бул. Транспортна 33, тъкмо до мол Бургас Плаза.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР