Посланиците на страните от НАТО подписаха протоколите за присъединяването на

...
Посланиците на страните от НАТО подписаха протоколите за присъединяването на
Коментари Харесай

Финландия и Швеция с официална стъпка към НАТО

Посланиците на страните от НАТО подписаха протоколите за присъединението на Швеция и Финландия към Алианса. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на взаимна конференция в Брюксел с външните министри на двете страни, които следва да се причислят към военнополитическия съюз.

Столтенберг прикани оставащата процедура по ратификацията на протоколите от страните в НАТО да се приключи бързо и изрази очакване това да се случи в идващите месеци, съобщи Българска телеграфна агенция. Той назова днешния ден " исторически " и означи, че двете страни споделят общи цели и са изправени пред същите закани, както съдружниците.

Генералният секретар благодари на Турция, Швеция и Финландия, че съумяха да реализират съглашение по изложените от Анкара възражения. Той разясни, че до ратификацията на протоколите Швеция и Финландия ще имат статут на поканени в Алианса и ще вземат участие в съвещанията на съдружниците. По неговите думи в никакъв случай до момента пактът не е разглеждал с такава скорост молби за присъединение.

Очакваме бърза ратификация, съобщи финландският външен министър Пека Хависто. Неговата шведска сътрудник Ан Линде уточни, че през днешния ден е направена забележителна стъпка към пълноправното участие в НАТО.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР