Посланиците на страните членки на ЕС одобриха удължаването на регламента

...
Посланиците на страните членки на ЕС одобриха удължаването на регламента
Коментари Харесай

Страните от ЕС одобриха още 1 година безмитен внос на храни от Украйна

Посланиците на страните членки на Европейски Съюз утвърдиха удължаването на регламента за краткотраен безмитен импорт на храни от Украйна.

Новината бе обявена от шведското председателство на Съвета. Оттам акцентират, че решението ще подкрепи стопанската система на Украйна на фона на съветската експанзия.

| Coreper just supported a renewal of Regulation on temporary trade liberalisation supplementing trade concessions under the EU-Ukraine Association Agreement.

This will support Ukraine’s economy following Russia’s full-scale invasion of Ukraine.
— Swedish Presidency of the Council of the EU (@sweden2023eu)

Решението е взето с квалифицирано болшинство.

Посланиците гласоподаваха за продължение с една година на периода на деяние на краткотрайната либерализация на търговията сред Европейски Съюз и Украйна. Отстъпките са направени в границите на Споразумението за асоцииране сред Брюксел и Киев.

Настоящият правилник изтича на 5 юни.

Така още една година няма да бъдат налагани мита на вноса на зърнени храни от Украйна – нещо, от което недоволстват най-засегнатите в Източна Европа страни. Това са България, Румъния, Унгария, Словакия и Полша. Четири от тях без Румъния към този момент наложипа възбрана за импорт на редица украински хранителни артикули.

Вчера решението бе подкрепено от Комисията по външна търговия в Европейския парламент. Предстои то да се гласоподава на пленарна сесия през май в Страсбург, след което да бъде официално утвърдено от страните членки (Съвета) и оповестено в Официален вестник на Европейски Съюз.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР