Посланиците на САЩ и Русия ще се завърнат към своята

...
Посланиците на САЩ и Русия ще се завърнат към своята
Коментари Харесай

Какво се договориха в Женева: Владимир Путин говори след срещата с Байдън

Посланиците на Съединени американски щати и Русия ще се завърнат към своята работа надлежно в Москва и Вашингтон. Ние се договорихме, че този въпрос е решен. Това съобщи съветският президент Владимир Путин на конференция след срещата му с американския държавен глава Джо Байдън във вила " Ла Гранж " в Женева.

По думите на Путин, по кое време тъкмо ще стане това - на следващия ден или в петък - е въпрос от чисто механически темперамент.

" Започнаха съвещания по всички сложни въпроси на взаимоотношение по дипломатически път. Там се натрупаха доста въпроси. Беше ми показано, че американската страна желае да бъдат открити решения. Що се отнася до Украйна - тази тематика влезе в задънена улица. Не мога да кажа доста детайлности. Но президентът Байдън е склонен, че решението на рецесията в Украйна е в използването на Минските съглашения ", добави Владимир Путин.

Руският държавен глава означи, че на срещата му с Байдън не е имало никаква неприязън и диалогът е минал градивно, съобщи ТАСС.

" Общата оценка е такава, считам, че нямаше никаква неприязън. Точно противоположното, нашата среща мина кардинално. По доста неща оценките ни се разминават. Но съгласно мен, все пак и двете страни демонстрираха предпочитание да се схванат един различен и да търсят пътища за доближаване на позициите. Разговорът беше доста градивен ", сподели съветският водач.

Путин заяви, че е разискал с американския си сътрудник необятен кръг въпроси - от стратегическата непоклатимост до съдействието в Арктика. " Предполагам, че тематиките са известни на всички: стратегическата непоклатимост, киберсигурност, районните спорове, комерсиалните връзки. Говорихме още за съдействието в Арктика ", сподели Путин.

Руският държавен глава посочи още, че особена отговорност за стратегическата непоклатимост в света се пада и на Съединени американски щати, и на Русия. " Ние сме двете най-големи нуклеарни страни: и по количество на боеприпасите, на бойните глави, и по количество на средствата за доставка, и по ниво, по качество на актуалните нуклеарни оръжия ", изброи Путин и акцентира, че и двете страни осъзнават тази отговорност.

По думите на Путин, тематиката за Украйна е била наранена на срещата с американския му сътрудник, само че не доста в детайли.

Той сподели още, че Москва и Вашингтон ще стартират разисквания за вероятни промени в неотдавна продължения контракт за надзор на въоръжаването Нов СТАРТ и добави, че двете страни са виновни за стратегическата нуклеарна непоклатимост, съобщи Ройтерс.

Руският президент заяви също, че Русия е предоставила на Съединени американски щати изчерпателни сведения по въпроса за хакерските атаки. По думите му двамата с американския президент Джо Байдън са се споразумели да стартират съвещания по тематиката за киберсигурността.

Руският президент уточни, че осъществени хакерски атаки против Русия, идват от Съединени американски щати.

Путин също така сподели, че Вашингтон не би трябвало да се безпокои от съветска милитаризация на Арктика, съобщи Франс прес. Той сподели, че тези терзания са неоснователни и добави, че в противен случай двете страни би трябвало да си сътрудничат.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън пък напусна вила " Ла Гранж " в Женева след диалозите си с президента на Русия Владимир Путин, предадоха международните организации.

Американският водач отпътува от мястото в президентския автомобил, който го чакаше до входа повече от 10 минути.

Преди да седне в колата, Байдън се усмихна на публицистите и подвигна палец, което мнозина възприеха като позитивен знак, съобщи Ройтерс.

Срещата на президентите на Русия и Съединени американски щати в Женева беше първата след встъпването в служба на Байдън и продължи над 3 часа.

По-късно се чака брифинг и на американския президент Джо Байдън. От пресслужбата на Белия дом прецизираха, че президентът на Съединени американски щати ще изчака в хотела си края на конференцията на Путин, преди да даде своята.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР