Посланиците на държавите от ЕС постигнаха тази вечер съгласие за

...
Посланиците на държавите от ЕС постигнаха тази вечер съгласие за
Коментари Харесай

ЕС налага таван от $ 100 за барел за руските петролни продукти

Посланиците на страните от Европейски Съюз реализираха довечера единодушие за налагане на ценови таван за петролните произведения от Русия, съобщи Ройтерс.

Новината бе обявена от шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Оттнам не оповестиха какъв тъкмо е ценовият таван. Европейски дипломати обаче споделиха пред организацията, че границата е 100 $ за барел за висококачествени петролни артикули като дизел и 45 $ за барел за артикули с отстъпка като мазут и нафта. Предложението е те да се ползват от 5 февруари.

Ценовите тавани дружно със възбраната за импорт на съветски петролни артикули в Европейски Съюз са част от по-голямото съглашение, реализирано сред страните членки на Г-7. То последва тавана от 60 $ за барел съветски недопечен нефт, натрапен от Г-7 през декември 2022 година

И двата тавана не разрешават на европейски застрахователни, транспортни и други компании да финансират, застраховат, търгуват, посредничат или да транспортират товари съветски недопечен нефт и петролни артикули, в случай че те не са били закупени на цената на тавана или под нея.

Предвижда се временен интервал от 55 дни за артикули от съветски недопечен нефт, закупени и натоварени преди 5 февруари. Периодът за преустановяване на вноса на съветски недопечен нефт е 45 дни.

Окончателното утвърждение на таваните ще бъде обещано на Европейския съвет – срещата на държавните и държавните ръководители на страните членки. Тя ще се състои в Брюксел на 9 и 10 февруари.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР