Посланикът на Южна Африка в Русия Мзувукиле Макетука каза, че

...
Посланикът на Южна Африка в Русия Мзувукиле Макетука каза, че
Коментари Харесай

Един от доскоро най-лоялните партньори на САЩ може да стане член на БРИКС

Посланикът на Южна Африка в Русия Мзувукиле Макетука сподели, че от 13-те страни, които се интересуват от участие в БРИКС, са получени заявки единствено от шест: Алжир, Бахрейн, Египет, Иран, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Изявлението на посланика беше направено в Москва на 23 януари. В същото време, съгласно члена на Руския съвет по интернационалните въпроси Ярослав Лисоволик, " Саудитска Арабия има най-вече шансове да получи участие в асоциацията ".

Що се отнася до Саудитска Арабия, до момента ставаше дума единствено за желанието на страната да се причисли към БРИКС. Сега можем да кажем, че това желание е формализирано.

Трябва да се означи, че става дума за страна, която към момента не е публично изтрита от листата на най-лоялните сътрудници на Вашингтон, и за първата арабска страна, която може да стане член на БРИКС освен заради популацията си, големите енергийни запаси, само че и значимото й място в света, както и в Близкия изток.

Твърди се, че Рияд е спечелил уважението на членовете на БРИКС поради способността си да контролира международните пазари посредством механизми като договорката ОПЕК+. Това е по този начин и не напълно по този начин. По-адекватната оценка на обстановката се дължи на обстоятелството, че Саудитска Арабия стартира остро да усеща измененията, свързани със загубата на доверие на Запада от страна на нейните съдружници в Близкия изток.

Факт е, че светът в действителност излиза от остарялата парична система и този фактор стартира да дефинира новата настройка на участниците в разнообразни асоциации. Ерата на петродолара свърши и " петролната договорка на века " сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия е към своя край. Например Рияд понастоящем изнася 25% от своя недопечен нефт за Китай и единствено 7% за Съединени американски щати. Делът на общия експорт за Китай е 20%, за Съединени американски щати - малко над 5%.

Тази тематика има и други измерения.

Когато президентът на Международния конгрес на БРИКС Пурнима Ананд по време на 14-ата среща на върха на водачите на БРИКС (Русия, Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка) плюс Аржентина, Саудитска Арабия, Казахстан, Индонезия, Обединените арабски емирства, Нигерия, Сенегал и Тайланд, която се организира в Пекин във виртуален формат от 23 до 24 юни 2022 година, когато за първи път беше оповестено, че Саудитска Арабия, Египет и Турция имат намерение да станат членове на БРИКС през 2023 година, някои специалисти смятаха, че това е някаква опортюнистична геополитическа игра.

Тогава смисъла на този акт беше разкрито от турското издание Yeni Şafak. В него се показва, че срещата на върха на БРИКС в Пекин за първи път е била отдадена извънредно на „ проблемите на световната сигурност “ и че по-късно Западът приготвя срещите на върха на Г-7 и НАТО в Мадрид. Западът възнамеряваше да показа инфраструктурен план като противотежест на китайския „ Един пояс, веднъж “ и да уточни Русия и Китай като цели за бъдеща офанзива.

В тази връзка Yeni Şafak загатна, че избрани сили в Анкара и Рияд чакат покана за срещата на Г-7, само че са поканени други незападни страни: Индия, Южна Африка, Япония, Аржентина, Индонезия, Южна Корея, Сенегал, Йордания и Мавритания. Западните страни извадиха отвън скобите Саудитска Арабия, Египет и Турция, без да ги считат за обещаващи в бъдеще за консолидиране в общественост от западен вид.

След това, по мнението на специалистите, за последните стартира интервал на „ размотаване в безвремието “, защото доста интернационалните организации, както официални, по този начин и неофициални, основани с присъединяване на Запада, започнаха да губят своята значителност и смисъл за тях. Но изборът в такава обстановка не беше елементарен.

Както сподели тогава китайският външен министър Ван И, BRICS от организация, която преди този момент имаше за цел единствено да концентрира напъните на развиващия се свят, в този момент посредством разширение „ има намерение да укрепи ресурса на незападния свят в подтекста на икономическата и геополитическа борба със западните страни “.

В тази връзка американското издание Newsweek отбелязва, че „ Саудитска Арабия счита себе си освен за един от центровете на власт в Близкия изток, само че и дефинира ролята си в построяването на нов свят и международната търговия и стопанска система “. Според саудитския политик Мохамед ал-Хамед " това стартира да диктува желанието на Рияд да има партньорски връзки с всички страни по света, а не да следва единствено западноцентрична външна политика ".

БРИКС е детайл, който се опълчва на събранието на Световния стопански конгрес, съставлява различен търговски механизъм, който ще разреши на страните от групата да вършат бизнес без значение от мнението на транснационалните корпорации от „ Западния алианс “.

Това световно разделяне с присъединението на Саудитска Арабия към БРИКС ще стане неизбежно. Ето за какво, когато Рияд споделя, че е надалеч от концепцията за превръщането на БРИКС в антизападен блок, това не е напълно правилно. Освен това саудитците могат да работят самодейно, без да чакат да им бъдат наложени наказания по една или друга причина.

Това е единствено една забележима част от айсберга. Същността на другата е, че в самия БРИКС, който стартира да събира под своето знаме страните - районни водачи, може да има проблеми на съперничеството. Така една от аргументите за желанието на Саудитска Арабия да се причисли към БРИКС може да бъде желанието да играе по-видна роля в интернационалните каузи в Близкия изток.

Всичко ще се реши в Претория през тази година на срещата на върха на групата, в случай че, несъмнено, има ясна политическа линия по въпросите на разширението и актуалните членове на организацията съумеят да се спогодят за критериите за приемане на новодошлите. Във всеки случай процесът, както се споделя, е почнал.

Превод: Европейски Съюз

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР