Посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко обяви, че атаката

...
Посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко обяви, че атаката
Коментари Харесай

Посланикът на Украйна у нас: Русия е готова да ни нападне всеки момент

Посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко разгласи, че офанзивата на Русия против украинските военноморски сили в неделя (25 ноември) е била следващ въоръжен акт на Русия против Украйна и неприкрита съветска експанзия против интернационалния правов ред.

На конференция в Българска телеграфна агенция той акцентира, с това нахлуване Русия е разширила военните си дейности за морска територия, написа News.bg.

Москаленко е сигурен, че не е имало провокация от страна на Украйна при конфликта в Керченския пролив и че украинските кораби са плавали на 40 км от брега на Кримския полуостров.

Той означи, че Русия с месеци е блокирала украински търговски кораби в Азовско море.

" Това е рискова стъпка против Украйна и в случай че Руската федерация не срещне отпор, Владимир Путин ще предприеме последващи дейности ", предизвести украинският дипломат у нас и добави, че офанзивата е била разпоредена от висшето управление в Кремъл.

Според Москаленко дейностите на Руската федерация са безочливо нарушение на конвенцията на Организация на обединените нации, като този спор напълно се дължал на Руската федерация.

Той посочи, че на 25 ноември трите кораба на военноморските сили на Украйна са правили планов преход от Одеса до Азовско море. По време на този преход украинската страна прецизно е спазвала строгите правила за корабоплаване, контрактувани с Русия.

Посланикът акцентира, че Крим е част от Украйна и той няма никаква държавна граница с Руската федерация. Съгласно конвенцията за морско право, украинските военноморски сили имат цялостно право за корабоплаване в Керченския пролив.

Москаленко уточни, че въвеждането на военно състояние в Украйна в границите на 30 дни не може да се третира като оповестяване на война на Русия и че Украйна не възнамерява да води война с никого.

На въпрос има ли български жители в 10-те украински области, в които е въведено военно състояние, той разяснява, че съветската експанзия против Украйна визира район, в който живее българска общественост и поради това в прочут смисъл събитията в Керченския пролив директно засягат ползите на България.

Посланикът добави, че все още правата и свободите на всички украински жители, в това число и тези от български генезис, не са лимитирани и че въвеждането на военно състояние не значи, че всичките му клаузи ще влязат в действие.

Пълните ограничения, които планува военното състояние, ще бъдат въведени при положение на нахлуване от страна на Руската федерация против Украйна. Иначе все още банковата система работи, могат да се организират манифестации и събрания.

Запитан дали не излиза, че военното състояние в Украйна е официално, без да се вкарат изключителни ограничения, той означи, че хибридната война на Путин е почнала през 2014 година на територията на Източна Украйна, по-конкретно на територията на Луганска и Донецка област, като тази хибридна война не е приета от нито една страна.

Украйна счита, че са налице основателни опасения от навлизане на Русия в Украйна, по-специално в пограничните украински области с Русия, защото сред 30 и 50 хиляди съветски бойци били ситуирани покрай границите на Украйна в Луганска и Донецка област.

" Всички обстоятелства свидетелстват, че Русия всеки миг е подготвена да нападне ", съобщи Виталий Москаленко.

На въпрос дали в Украйна се прави готовност на запасняци и резервисти, посланикът посочи, че към този момент не се прави готовност, защото имали задоволително постоянни войски. Мобилизация обаче ще бъде оповестена незабавно след нахлуване от страна на Руската федерация.

Относно изказванията на Русия, че военното състояние е предизборна тактичност на Порошенко, Москаленко разяснява, че това е " безспорна неистина в стила на съветските пропагандисти ". Изборите за президент са на 31 март и нямало да бъдат наранени от военното състояние.

Запитан дали Русия е била авансово известена за прекосяването на украинските кораби през Керченския пролив, той увери, че украинците два пъти са уведомявали съветските управляващи.

Във връзка с показваните по съветската телевизия украински моряци, които признават, че са направили нарушаване, украинският дипломат у нас акцентира, че го вършат поради напън, в това число душевен и физически.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР