Посланикът на Украйна в Анкара Василий Боднар се обърна към

...
Посланикът на Украйна в Анкара Василий Боднар се обърна към
Коментари Харесай

Украйна поиска от Турция да арестува кораба с откраднатото от Русия зърно -

Посланикът на Украйна в Анкара Василий Боднар се обърна към турските управляващи с молба да одобряват ограничения във връзка с транспортен съд, плаващ под съветски байрак и дошъл в Турция с товар от окупирания Бердянск. Дипломатът дублира настояването и в профила си във фейсбук. Ройтерс написа, че Киев е изискал Анкара да арестува кораба.

„ В пристанището Карасу е влезнал корабът „ Жибек Жолъ “, идващ от окупирания Бердянск. На съображение писмо от клужбата на Генералната прокуратура се обърнахме към турската страна да предприеме неотложни ограничения. “ – написа Боднар.

„ Имаме добра връзка и тясно съдействие с управляващите в Република Турция. Убеден съм, че подхванатите дейности ще предотвратят опитите за нарушение на суверенитета на Украйна. “ – добави посланикът.

По-рано тази седмица назначеният от окупаторите началник на т. н. краткотрайна администрация на Запорожска област Евгений Балицкий заяви, че корабът е натоварил от Бердянск 7 хиляди тона украинско зърно, заграбено от руснаците. Сухогрузът (товарен транспортен съд за сухи насипни товари) „ Жибек Жолъ “ е издигнат в Русия по поръчка на казахстанската компания KTZ Express Shipping, само че има контракт за чартиране с съветската компания „ Грийн Лайн “ и ще плава под съветски байрак до 30 ноември 2022 година.

Гърция съобщи подготвеност да предложи свои кораби за експорт по морски път на украинското зърно, блокирано от Русия. Преди това министърът на защитата на Велкибритания Бен Уолес съобщи, че английски разследващи самолети могат да обезпечат сигурност на морските коридори, по които да се изнася блокираното в Украйна зърно.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР