Посланикът на Турция в България Нейно превъзходителство Айлин Секизкьок даде

...
Посланикът на Турция в България Нейно превъзходителство Айлин Секизкьок даде
Коментари Харесай

Турският посланик: Не бях виждала такава състрадателност към нас, каквато прояви България след трусовете

Посланикът на Турция в България Нейно превъзходителство Айлин Секизкьок даде особено изявление за „ Събуди се ”. В него тя приказва за сериозния проблем с незаконната миграция, битката на Анкара с последствията от опустошителното земетресение в южната ни съседка, както и за провелите се избори там.

" Позволете ми да стартира с изборите в Турция. Може би не сме образец за съвършената народна власт, само че имаме съвършената религия в демокрацията. Хората в Турция виждат смисъл да гласоподават, тъй като схващат, че когато дават гласа си, ще бъдат чути от политиците, а те от своя страна ще организират значимите за тях политики. И това е първият резултат от изборите. Имахме рекордна интензивност. Гласувахме и за парламент, и за президент. Проведоха се два тура. На първия гласоподаваха 87%, а на втория - 85%, уточни тя.

" Вече има ново държавно управление и в България, радваме за това. Искам да поздравя министър-председателя и новите министри. През последните две години, макар вътрешните проблеми и неналичието на постоянно държавно управление, двустранните ни връзки доближиха най-високата си точка. Това е реалност. Успяхме да осъществим доста планове – разширихме пункта и открихме нови трасета на „ Капитан Андреево ”, което ще улесни трафика и прекосяването на камиони. Дългосрочното съглашение за доставки на газ от Турция, което беше подписано преди няколко месеца, е основно за енергийното съдействие сред двете страни. И освен - резултатът му е значим и за района ", сподели още тя.

" Тук бих желала да изтъквам думите на Кемал Ататюрк - бащата на турската република и проектант на българо-турските връзки. През 1932 година той споделя по този начин: „ Турция и България би трябвало да останат другари. Тези, които са срещу България, са и срещу Турция ”. Преди да дойда тук като дипломат, бях чела доста за интервала, в който Ататюрк прекарва в България като боен аташе. И осъзнах, че е мислил това, което е споделил. Бих споделила, че тези думи задават посоката в бъдещите взаимоотношения сред Турция и България ".

" Искам да бъда почтена с вас. Бях леко объркана, тъй като, когато се върнете обратно в историята, връзките сред двете страни не постоянно са били цветя и рози. Имало е и доста рецесии. Когато поех мандата, в тези в действителност турболетни времена, посланието на Ататюрк беше тествано още веднъж и още веднъж. Всички тези рецесии направиха връзките ни даже по-силни ".

" Щедростта и помощта, която хората и българското държавно управление ни оказаха по време земетресението, е нещо отвън всички рамки. Никога не бях виждала някой да проявява толкова мощна състрадателност към Турция. И сме признателни за това ".

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР