Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан е изразил надежда,

...
Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан е изразил надежда,
Коментари Харесай

Посланик Съливан се надява на възобновяване на консулските услуги в Русия

Посланикът на Съединени американски щати в Русия Джон Съливан е изразил вяра, че вследствие на договарянията с Москва ще стане допустимо възобновяване на платформата за даване на консулски услуги. Той се върна в Москва през предходната седмица, откакто бе отзован във Вашингтон за съвещания на 22 април. За връщането на посланиците в двете столици Путин и Байдън се договориха на срещата на върха в Женева на 16 юни.

" Гражданите на Русия, които подават заявки за издаване на имигрантски или неимигрантски визи, би трябвало да отидат някъде другаде, така като ние нямаме сътрудници ", е споделил той в изявление по телевизионния канал " Дъжд ".  " Жалко, че по този начин се случи. Надявам се, че ще можем да реализираме напредък вследствие на разискванията с съветското държавно управление и да възстановим нужната платформа и консулството, което имахме тук, за да  предоставяме всички услуги ".

По думите на посланика, към този момент подобен напредък не е реализиран, а американското посолство физически няма личен състав за тази работа.

" През предишния месец 10 дипломати е трябвало да изоставен страната, тъй като са били оповестени за личност нон-грата. Това е довело до редуциране на нашия личен състав дотам, че ние физически не можем да предоставяме услуги в Москва. Ние бяхме принудени да се ограничим единствено до даването на незабавни услуги на пребиваващи в Русия жители на Съединени американски щати ", е споделил Съливан.

Посланикът е изразил вяра, че полученият  на срещата на президента на Русия Владимир Путин и президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Женева подтик ще разреши да се усъвършенства обстановката с работата на дипломатическите представителства на двете страни.

Посланикът припомня, че даже в интервала на Студената война дипломатическите представителства на Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики са продължавали да работят.

По-рано Съливан заяви, че Путин и Байдън настрана са обсъждали въпросът за приемането на съветски визи от американските дипломати за работа в представителствата на Съединени американски щати на територията на Русия.

Американският дипломат акцентира, че визовият въпрос е проблем за двете страни към този момент няколко години. Американското посолство в Москва ще може да наеме жители на Съединени американски щати на мястото на някогашните сътрудници руснаци едвам откакто страните урегулират визовия си въпрос.  " И двете страни се жалват, че визите се издават постепенно ", прибавя Съливан.

" Това е значителен проблем. Ние имаме американски жители за работа в посолството, само че не можем да получим визи за тях. Това е главният въпрос, който би трябвало неотложно да решим ", споделя дипломатът, разяснявайки думите на Мария Захарова за това, че американското посолство може да усили броя на своите сътрудници до естествения, наемайки жители на Съединени американски щати.

По-рано Захарова заяви, че посолството и консулските институции на Съединени американски щати в Русия би трябвало да приведат състава на своя личен състав в сходство с условията на Москва до 1 август. Съединените щати попаднаха в утвердения от съветското държавно управление лист с недружествени задгранични страни и в тази връзка на дипломатическата задача е забрането на територията на Русия да наема  на работа жители на Руската федерация или на трети страни.

В отговор на думите на Съливан за това, че американското дипломатическо посланичество в Москва след 1 август няма да може да дава консулски услуги във връзка  с дефицита на личен състав, Захарова показва, че Съединени американски щати сами унищожават своята консулска работа в Русия.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР