Посланикът на САЩ в Китай призова страната да бъде по-честна“

...
Посланикът на САЩ в Китай призова страната да бъде по-честна“
Коментари Харесай

Посланик на САЩ: Китай трябва да бъде честен относно произхода на COVID-19

Посланикът на Съединени американски щати в Китай прикани страната да бъде „ по-честна “ във връзка с произхода на вируса COVID-19 . Коментарите му бяха отправени ден откакто американските медии оповестиха, че федерална организация е открила, че пандемията евентуално е избухнала, откакто вирусът е изминал от лаборатория в Ухан . Китайското външно министерство отвърна на обвиняването, като изясни, че произходът на световната зараза „ е обвързван с науката и не трябва да се политизира “ .

Отношенията сред Вашингтон и Пекин са обтегнати , откогато Съединени американски щати смъкнаха хипотетичен китайски шпионски балон по-рано този месец. Посланикът Никълъс Бърнс съобщи по време на събитие на Търговската камара на Съединени американски щати през вчерашния ден, че Китай би трябвало да бъде по-честен по отношение на това, което се е случило преди три години в Ухан , а точно да разкрие повече за произхода на пандемията, написа „ BBC “.

В неделя американските медии оповестиха, че Министерството на енергетиката на Съединени американски щати е заключило в систематизиран разследващ отчет с „ ниска степен на убеденост “ , че вирусът е бил инцидентно изтърван от лаборатория в Китай. Преди това енергийното министерство твърдеше, че не е изцяло наясно по какъв начин се е популяризирал коронавирусът.

Междувременно, други американски организации също направиха изводи с друга степен на убеденост в констатациите си. През 2021 година ФБР заключи с „ умерена убеденост “ , че вирусът е изминал от лаборатория. Други изследвания допускат, че той е бил пренесен от животни към хора на пазара за морски блага и диви животни в Ухан . В некласифициран отчет, оповестен от разследващите служби на Съединени американски щати през октомври 2021 година, се споделя, че четири американски разследващи организации са решили с „ ниска степен на убеденост “ , че болестта произлиза от инфектирано животно или обвързван с него вирус.

Говорителят на Белия дом по въпросите, свързани с националната сигурност, Джон Кърби съобщи през вчерашния ден, че към момента няма безапелационни изводи за нито една от хипотетичните теории.

„ Все още няма дефинитивно умозаключение и консенсус в американското държавно управление по отношение на произхода на пандемията от COVID-19 “, показа Кърби пред кореспонденти, когато бе запитан за изказването на енергийното министерство.

Вчера говорителка на китайското външно министерство още веднъж отхвърли теорията, която гласи, че вирусът е изминал от лаборатория. Мао Нин прикани Съединени американски щати да „ спрат да клеветят Китай и да политизират следенето на произхода на вируса “ .

След като бе обявено, че американското министерство на енергетиката има вяра в теорията за приключване на болестта от лаборатория, републиканският сенатор Том Котън съобщи, че даже това да се потвърди, то не би било от голяма важност .  

„ Това, което има значение, е да се потърси отговорност от Китайската комунистическа партия, с цел да не се повтори същата обстановки, “, разяснява Котън.

Конгресменът от Демократическата партия в Масачузетс Сет Моултън изясни пред „ CNN “, че не е изцяло сюрпризиран от оповестеното умозаключение на Министерството на енергетиката.

„ Китайците са се справили зле с COVID-19 във всяко едно отношение и в този момент се пробват да го заметат под килима, “, добави Моултън.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР