Посланикът на Съединените щати в Германия отправи писмено предупреждение към

...
Посланикът на Съединените щати в Германия отправи писмено предупреждение към
Коментари Харесай

САЩ заплашва германски компании, работещи по Северен поток 2, със санкции

Посланикът на Съединените щати в Германия насочи документално предизвестие към немските компании, участващи в противоречивия руско-германски план за газопровода " Северен поток 2 ", че са застрашени от американски наказания, съобщи Франс прес.

" В писмото се напомня на всички компании, участващи в бранша на газопроводите за експорт на съветска сила, че са изложени на заплаха от американски наказания ", уточни пред Агенция Франс Прес представител на посолството. Така той удостовери информация в днешното издание на в. " Билд ".

Говорителят акцентира, че тази заплаха от наказания е планувана в Закона за " глобите за битка с съперниците на Америка " (CAATSA), признат през 2017 година и ориентиран против Иран, Северна Корея и Русия, предава Българска телеграфна агенция.

Писмото, изпратено по искане на американската администрация във Вашингтон, " не цели да бъде възприето като опасност, а като ясно обръщение за американската политика ", акцентира представителят. По думите му единственият вероятен " шантаж " в тази връзка би бил, в случай че в бъдеще Кремъл управлява газовите доставки за Европа.

В центъра на различията е планът за газопровод Северен поток-2 за доставка на съветски газ за Германия напряко през Балтийско море и заобикаляйки Украйна, която до момента беше съществена директна страна. Този план дублира и следва същия маршрут като първия подобен газопровод, Северен поток-1, през териториалните води на пет страни - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Целта е да се удвоят мощностите за подаване на газ.

В плана " Северен поток 2 " вземат участие, с изключение на съветският колос Газпром, и няколко европейски компании: немските Винтерсхал (Wintershall) и Унипер (Uniper), британско-холандската Шел (Shell), френската Анжи (Engie) и австрийската О Ем Ви (OMV).

Съединени американски щати неведнъж подлагаха на критика плана, само че в този момент прекрачват още един стадий, обръщайки се непосредствено към съответните немски компании, с цел да ги предупредят за заплахата от наказания.

Според Германия, която има поддръжката на Франция и Австрия, планът ще разреши да се обезпечат по-надеждни и по-евтини доставки.

Украйна обаче гледа на плана като на средство Москва да я " задуши " в енергийно отношение и по този начин да ускори политическия напън против нея. Двете страни са в спор поради анексирането на Крим от Русия и съветската поддръжка за сепаратистите в източната част на Украйна.

Според сп. " Шпигел ", представено от ТАСС, ръководещият хайлайф в Германия по всевъзможен метод се старае да заобикаля посланика на Съединени американски щати в Германия Ричард Гренел и той на процедура се намира в политическа изолираност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР