Посланикът на Китай в САЩ Чин Ган беше извикан в

...
Посланикът на Китай в САЩ Чин Ган беше извикан в
Коментари Харесай

Белият дом извика китайския посланик за порицание относно реакцията на Тайван

Посланикът на Китай в Съединени американски щати Чин Ган беше извикан в Белия дом във връзка със обстановката към Тайван. Това заяви в петък вестник, базирайки се на изказване на координатора по стратегически връзки в Съвета за национална сигурност (NSC) на Белия дом Джон Кърби.

„ След дейностите на Китай, подхванати през нощта, ние извикахме дипломат Чин Ган в Белия дом, с цел да протестираме против провокативните дейности на Китай. Ние осъждаме военните дейности на Китай, които са безотговорни и опонират на нашите дългогодишни цели за поддържане на мира и стабилността в Тайванския пролив “, - се споделя в изказването.

" Отново сигнализирахме това, което казахме уединено на най-високо равнище, както и намерено: нищо не се е трансформирало в нашата политика за един Китай. Също по този начин сигнализирахме, че Съединени американски щати са подготвени за всичко, което Пекин реши да направи. Ние не търсим и не желаеме рецесия. В същото време ние няма да позволим дейностите ни във водите и небето на западния Пасифик, в сходство с интернационалното право, да бъдат възпрепятствани, както сме правили от десетилетия: подкрепяйки Тайван и защитавайки свободен и отворен Индо-Тихия океан. “, цитира вестникът думите на Кърби. На посланика също беше обещано да разбере, че Белият дом желае да поддържа всички информационни линии.

Демонстрацията на мощ от страна на Китай против Тайван в четвъртък включваше изстрелване на ракети в морето и опасност за териториалните води на острова. Тайван сподели, че Китай е изстрелял 11 балистични ракети във водите край североизточните и югозападните си крайбрежия, а японски публични лица споделиха, че пет китайски ракети са паднали в изключителната икономическа зона на Япония.

Военните дейности на Китай в четвъртък покачиха напрежението в Тайванския пролив до най-високото равнище от десетилетия, пораждайки опасения за рискова неточност в изчисленията в една от най-напрегнатите геополитически точки в света. Пекин намерено изрази гнева си от визитата на Пелоси в Тайван, който счита за част от своята територия, очакваща обединяване, а връзките сред Съединени американски щати и Китай към този момент бяха обтегнати заради разногласия по отношение на търговията, човешките права и други въпроси.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР