Посланикът на Китай в Лондон обвини Великобритания в груба намеса

...
Посланикът на Китай в Лондон обвини Великобритания в груба намеса
Коментари Харесай

Китай обвини Великобритания в груба намеса за Хонконг

Посланикът на Китай в Лондон упрекна Англия в груба интервенция и в безотговорни мнения , откакто Пекин наложи новия закон за сигурност в някогашната английска колония Хонконг, оповестява " Ройтерс ".

Англия акцентира, че налагането от страна на Китай на закона за сигурността в Хонконг е " явно и съществено " нарушаване на Съвместната декларация от 1984 година и че Лондон ще предложи на към 3 млн. поданици на някогашната си колония опция за приемане на английско поданство.

" Правителството на Обединеното кралство продължава да прави безотговорни мнения във връзка с вътрешните работи на Хонконг ", настоя китайският дипломат пред публицисти по време на конференция онлайн, като посочи, че английските управляващи са отправили неоправдани обвинявания по отношение на закона за сигурността .

По отношение на предлагането на Англия да даде на притежателите на специфични английски паспорти за жители на някогашни английски колонии опция за английско поданство, посланикът сподели: " Този ход съставлява груба интервенция във вътрешните работи на Китай . "

Въпреки че английският министър председател Борис Джонсън се самоопределя за " синофил " (привърженик на китайската просвета или религия), той също по този начин приказва за нуждата да " поддържаме нашите другари в Хонконг ", обтягайки връзките с Пекин.

Той също по този начин втвърди езика си по отношение на краткотрайното решение да се позволи на китайския телекомуникационен колос Huawei да взе участие в създаването на 5G инфраструктурата на Англия, като посочи, че той щял да отбрани сериозната инфраструктура на страната от " враждебни държавни снабдители ".

Джонсън е изправен пред мощен напън от страна на Съединени американски щати и някои английски депутати да се наложи възбрана на китайския производител на телекомуникационно съоръжение от съображения за сигурност.

Ала китайският дипломат в Лондон сподели, че въпреки Китай да желае другарски връзки с Англия, ще има последици, в случай че Лондон се отнася с съмнение към Пекин при вземането на решението си.

" Искаме да бъдем ваш другар. Искаме да бъдем ваш сътрудник. Но в случай че желаете да превърнете Китай във враждебна страна, ще би трябвало да понесете следствията ", сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР