Посланието на Рохани към Тръмп по повод ядрената сделка може

...
Посланието на Рохани към Тръмп по повод ядрената сделка може
Коментари Харесай

Иран вдига залозите в ескалацията с Тръмп

Посланието на Рохани към Тръмп във връзка нуклеарната договорка може да се заключи по този начин: " Щом вие не я спазвате, по какъв начин ние да я съблюдаваме? "

За повторно в границите на седмица Иран разгласи ограничения в нарушаване с нуклеарната договорка, която е на ръба на оцеляването, откакто американският президент Доналд Тръмп едностранно изтегли Съединени американски щати от нея предходната година. В понеделник Техеран разгласи, че запасите му от обогатен уран са надвишили лимита от 300 кг, очакван в сделката му със международните сили, а в този момент президентът Хасан Рохани разгласи, че след тази неделя страната ще стартира обогатяване на уран над 3.67% - равнището, под което съглашението разрешава обогатяване за цивилни цели.

" Нашето равнище на обогатяване към този момент няма да бъде 3.67%. Ще пренебрегнем този ангажимент с каквото количество намерим за добре, с каквото количество ни е належащо ", разяснява Рохани. Това се възприема като напън над европейците по съглашението, както и към Съединени американски щати, които едностранно взеха решение да не са страна по него, да сторят нужното за спасяването му.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Обратими " ограничения

Иранският президент акцентира, че тези ограничения са обратими: " Всички наши дейности може да бъдат върнати до първичен вид до един час. Защо се притеснявате? " Той прикани Тръмп да схване още веднъж разумен метод и да се върне към договаряния. Но съобщи, че в случай че останалите страни по нуклеарната договорка не защитят търговията с Иран, обещана по силата на съглашението, само че блокирана от връщането на американските наказания, Техеран ще предприеме спомагателни стъпки като връщане в употреба на реактора за тежка вода в Арак.

На процедура Рохани остави отворена вратата за договаряния, като сподели, че страната още веднъж ще понижи запасите от обогатен уран под 300 кг, в случай че Англия, Франция, Германия, Русия и Китай спазят своите задължения съгласно съглашението. Всъщност главното искане на Техеран е да му бъде разрешено да продава своя нефт до нивата отпреди Тръмп да напусне договорката и да върне глобите.

Увеличаване на натиска

В отговор американският президент предизвести Иран да не насочва закани, които " могат да ви се върнат както в никакъв случай преди ". Той не е удовлетворен от нуклеарната договорка, подписана от предшественика му, и задачата му е нова сделка, която обаче да бъде съгласно неговите условия. Част от тях са не просто Техеран да се откаже от опит за сдобиване с нуклеарно оръжие, само че и да даде гаранции, че разблокираните при договорка милиарди долари няма да се употребяват за дестабилизиране на региона и подривна активност посредством подставени лица в чужбина.

Според специалисти, с които беседва Reuters, Техеран няма основателна приложимост на уран, обогатен над разрешените от съглашението равнища. " Няма оправдателна причина ", твърди Келси Девънпорт от вашингтонската организация Arms Control Association. И добавя, че явно задачата е увеличение на натиска над европейските страни, Китай и Русия да компенсират Иран за отрицателния резултат на американските наказания, върнати от Тръмп след излизането от договорката. Един непремерен ход и от двете страни в този спор обаче може да докара до рискова ескалация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР