Посланието им - Христос е един, а ние се представяме

...
Посланието им - Христос е един, а ние се представяме
Коментари Харесай

Папа Франциск заговори пред патриарха за общ Великден - немислим сега

Посланието им - Христос е един, а ние се представяме на света разграничени

Неофит: В София постоянно сме се молили за единение, по този начин християните ще са по-силни

Франциск получи специфична молитва в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски ”, а не влезе като екскурзиант

За единение на християнските църкви приказваха папа Франциск и патриарх Неофит при срещата си в постройката на Светия синод.

Макар и дипломатично, и двамата насочиха послания за единение на християните. Българският патриарх напомни на госта си, че глава на християнската черква е Господ Исус Христос. Такава е православната идея, която не позволява божи наместник на земята за разлика от католическата, където папата съставлява Бог на земята. След тези си думи Неофит обаче изясни на папа Франциск, че се радва всякога, когато срещне различен нравствен лидер, който не позволява взаимни отстъпки с вярата си. “При визитата си в Светия синод през 2002 година Вашият предходник папа Йоан Павел II изрази съжалението си от продължаващата липса на пълноценно общение сред нас, като установи, че “Господ Иисус Христос основа една-единствена черква, а ние през днешния ден се представяме на света разграничени, като че самият Христос е разграничен ”. Нека кажем, че тук, в престолнината на българската страна София, носеща името на Премъдростта Божия, ние постоянно сме се молили за единството на света в Христа, тъй като единни християните ще са по-силни ”, сподели патриарх Неофит.

Доста по-директно за единство приказва в обръщението си към патриарха папа Франциск.

И даже стигна до благопожелание някой ден православни и католици да означават дружно Великден. За тази концепция Франциск се бори от началото на понтификата си, като даже е обявявал, че Рим ще се съобрази с православната дата.

“Раните, които в хода на историята се отвориха измежду нас, християните, са мъчителни разкъсвания на тялото Христово. И през днешния ден допираме с ръка техните последици. Но може би, в случай че сложим дружно ръка в тези рани и изповядаме, че Исус възкръсна, в случай че признавайки нашите недостатъци се потопим в неговите рани от обич, можем да намерим още веднъж насладата от прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да отслужваме на еднакъв олтар пасхалната загадка ”, сподели Франциск още при започване на обръщението си към патриарх Неофит.

И при патриарха, както и при всички свои речи в София, папата напомни за папа Йоан ХХIII, прочут като “български папа ”, и започнатото от него доближаване сред църквите. Той благодари на Неофит за увеличеното наличие на католически духовници в България, което съгласно Франциск ще влияе позитивно на разговора сред православните и католиците. Припомни на патриарх Неофит и че Българската православна черква е взела участие в събора, призован от Йоан ХХIII. Както и че съгласно Кирил и Методий известно разграничение в традиции и нрави не опонира на единството.

Папата подари патриарх Неофит с Кодекса на свети Павел, който е вид на Библията от времето на каролингите.

Западноевропейският митрополит Антоний бе претрупан от синода да придружи папа Франциск до катедралата “Св. Александър Невски ”. Там главата на Римокатолическата черква първо се помоли пред северния олтар, който е отдаден на св. св. Кирил и Методий, а до него бе митрополит Антоний. След това чиновници на църквата изнесоха специфичен стол за папа Франциск, който бе подложен пред централния олтар на патриаршеската катедрала. Там папата изкара близо половин час в безмълвна молитва, а изнасянето на стола и на килим под него - като за митрополит, бе разтълкувано като специфичен жест на патриарха към главата на Римокатолическата черква. Първоначално синодът подходи много хладно към визитата на папата.

Именно делото на Кирил и Методий бе втората значима точка в словата на папа Франциск в София. В нито една от обществените си изяви той не пропусна да подчертае, че Светите братя са евангелизирали славянските нации.

Веднага след молитвата си в “Св. Александър Невски ” папа Франциск излезе на площада пред катедралата за неделната молитва “Царице Небесна ”. Всяка неделя тя се излъчва онлайн в католическите страни и се гледа от над 100 млн. католици.

От ранните часове на деня, преди папата даже да е кацнал в София, площадът пред “Св. Александър Невски ” се пълнеше с хора.

Още в 8,30 ч на площада бе дошъл Рафаил Арабаджиев от Русе. “Бях един от първите. Дойдох с влака. Католик съм. Искам да направя паралел с визитата на папа Йоан Павел II преди 17 година Тогава бях на литургията в Пловдив, ще отида и в Раковски ”, описа възрастният мъж.

“Христос живее и желае и ти да живееш. До теб е Възкръсналият и постоянно ти подава ръка да започнеш още веднъж ”, сподели в проповедта си папа Франциск. И тук той приказва за икуменизма, проповядван от папа Йоан ХХIII.

Преди молитвата папата обаче реши да наруши протокола. И първо се впусна в диалози с надошлите на площада хора. Специално внимание обърна на хората с увреждания, а след молитвата пък благодари на артистите от хора. Накрая Франциск предложения до себе си представители на всички вероизповедания в България. Не се качи само православен духовник, откакто преди месец синодът се произнесе, че всякаква форма на общо служение е неканонична.

Франциск: Да не затваряме сърцата и вратите пред мигрантите, а властта да върне младите от чужбина

Българските политици да работят, с цел да обезпечат благоприятни условия за живот в родината им на младите българи, които да не бъдат принудени да емигрират. И в това време да останат отворени към бягащите от войни и беднотия.

Това обръщение насочи папа Франциск на среща с политиците и дипломатическия корпус на пл. “Атанас Буров ” в София.

“Нека тази земя, заключена сред величествения Дунав и Черно море, остане благословена и отворена за културния и търговски продан. Интегрирана в Европейски Съюз и отворена към Русия и Турция. И да обезпечи бъдеще за своите деца ”, приключи словото си папа Франциск.

2 млн. млади българи напуснаха родината си в търсене на по-добър живот, напомни той. “Страната ви би трябвало да се оправи с нова зима, тази на демографската рецесия. Намаляващата раждаемост е нова ледена завеса, която се спуска над нас и демонстрира, че липсва религия в бъдещето. Тя оставя обезлюдени села и градове ”, сподели папа Франциск пред политиците. “В същото време на границите се натрупат хора, които бягат от войни и беднотия. Наясно съм с напъните, които полагате, с цел да не напущат младежите страната. Окуражавам ви да продължите ”, съобщи той, като се обърна към президента Румен Радев.

“Останете обаче с отворени очи, сърца и протегната ръка към чукащите на портите ви ”, прикани папата.

Подготовката за посрещане на папа Франциск пред президентството стартира още в 7 часа, а чистачките почистваха площад “Ал. Буров ” за високата аудиенция. Малко след 9 започнаха да идват и формалните посетители и дипломати, които чуха онлайн речта на президента Румен Радев и папа Франциск. Сред първите посетители бяха омбудсманът Мая Манолова и соцлидерката Корнелия Нинова, които макар обтегнатите връзки демонстрираха другарски усеща и си поговориха дълго, до момента в който чакаха.

На първият ред измежду формалните посетители бе Десислава Радева, която бе облечена в черен костюм. Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова също зае своето място, като депутатите бяха показани и от Нигяр Джафер, Явор Нотев, Вежди Рашидов и други Сред формалните лица бяха и някогашният министър председател Пламен Орешарски, който приказва с посланика ни в Лондон Марин Райков. Бившият длъжностен министър председател Георги Близнашки също бе измежду гостите. Малко по-късно дойде и Симеон Сакскобургготски. Сред формалните лица бяха и основния мюфтия Мустафа Хаджи, шефът на представителството на Европейска комисия у нас Огнян Златев, шефът на БЧК Христо Григоров, претендентът за евродепутат Александър Йорданов.

За папа Франциск бе изнесено особено кресло, с цел да се помоли в “Св. Александър Невски ”. Зад него се вижда празният патриаршески трон.

Борисов: Визитата е самопризнание за нашата политика на Балканите

Като самопризнание за външната политика на Балканите и направеното за евроинтеграцията на страните от района разтълкува папското посещаване министър председателят Бойко Борисов.

Той първи посрещна папа Франциск на летище София. Папата е в България като държавен глава, само че води цялото си държавно управление, означи Борисов. Нивото на папската делегация бе в действителност по-високо от нормалното, а в нея бе и държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин, който се равнява на министър-председател.

Посещението на папата в България е реклама на страната, която другояче би коствала милиони, означи Борисов. “Харесвам папата доста. В диалозите с него доста неща узнавам ”, разгласи той, очевидно разчувствуван след срещата на четири очи със светия отец. Борисов разтълкува, че по време на диалога папата го е похвалил за автомагистралите и мостовете, “които вършим ”, тъй като те са свързващи и значими и за мира. Темата за България като мост сред Изтока и Запада бе в основата на посланията на Франциск в София.

Икона на св. св. Кирил и Методий, везан омофор със св. Петър и св. Павел и българска роза в стъкленица подари министър председателят на госта. Папата постави омофора следобяд и с него отслужи месата си вечерта в центъра на София.

С персонален подарък обаче Борисов съумя да разчувства главата на Римокатолическата черква - особено подквасено за него кисело мляко. “Виждам, че сте следили моето минало ”, зарадва се папата. А министър председателят му отвърна, че самичък му е разказал по какъв начин баба му в Аржентина го е хранила с българско кисело мляко. “Наистина за първи път чух думата “българско ” точно поради киселото мляко, което ми даваше моята баба ”, сподели папа Франциск.

Делвата с кисело мляко бе персоналният подарък от Бойко Борисов за папата, с който го върна в детството му.

Омофорът - знак на духовна власт, знак на заблудената овца, пренесена от Христос

Бродирана дълга необятна лента от бял вълнен плат, украсена с кръстове, наречена омофор, беше измежду подаръците на Бойко Борисов за папа Франциск при визитата му у нас.

Тя е натоварена с доста символика. В дословен превод думата значи “нося на плещите си ” или “покров ”. В това е закодирана случката от Евангелието на Лука, когато Исус, намирайки заблудена овца, я придвижва на плещите си назад в стадото като знак за спасението на човешкия жанр.

Това е знак, че свещеникът е овчар на своите миряни. Има и още един смисъл - да се намираш под омофор, значи да се ползваш с застъпничество. Без омофор епископът не може да свещенодейства.

Папа Франциск постави подареният му от Бойко Борисов омофор за вечерната литургия в София.

Защо папата се моли пред “Несебърската Богородица ”

От години обичаната икона на папа Йоан XXIII, прочут като “българския папа ” - “Месемврийската Света Богородица - Врата небесна ”, се съхранява в храма “Св. Александър Невски ”. Вчера Франциск се помоли пред нея по време на неделната си молитва на площада, давайки следващия знак на почитание към България и като отпратка към предшествениците си. Той напомни какъв брой скъпа е била иконата за св. Йоан XXIII, носил я със себе си до гибелта си.

Анджело Ронкали - бъдещият папа Йоан XXIII, я вижда за пръв път при едно от визитите си в Несебър, в църквата “Св.Успение Богородично ”. През 60-те години по времето на комунизма е преместена в криптата на “Св. Александър Невски ”, описа несебърският духовник отец Петър. Монсеньор Ронкали си проъчва репродукция и по този начин иконата го съпровожда на всички места, даже спял с нея. Дори измолва от папа Пий XII да бъде именуван Месемврийски архиепископ. Местни описват, че иконата идва от Атонския манастир и е чудотворна.

В края на светата литургия през вчерашния ден от името на Католическата черква в България монсеньор Христо Пройков подари и на папа Франциск копие на иконата “Света Богородица Иверска ”.

Радев: Едно от най-значимите събития в новата ни история

Визитата на папа Франциск е едно от най-значимите събития в новата история на България. С тези думи стартира словото си пред папа Франциск президентът Румен Радев. Двамата бяха дружно на площад “Атанас Буров ” за среща с политиците и дипломатите след 15-минутен диалог на 4 очи.

“Споделяме общи грижи и паники - грижата за опазването на мира и паниките за ориста на милиони човешки същества, захвърлени на произвол и обречени на гонене, оскърбление, беднотия, иго, сегрегация и гнет ”, сподели още Радев.

“Мотото на вашето Апостолическо пътешестване е “Мир на Земята ”. Този апел ще отекне в целия свят, и то от българската столица, която носи името на Божията премъдрост. Нашата история е наситена с войни и премеждия. Затова знаем цената на мира и знаем, че този мир е дълготраен единствено когато тържествуват хуманизмът и толерантността сред разнообразни религии, етноси и нации, тъй като българското общество не търпи расизъм и ксенофобия. Само на метри отсам съжителстват спокойно от епохи православен храм, джамия, католическа черква и синагога. Във вашето Великденско обръщение призовахте “да построяваме мостове, а не стени ”, сподели още Радев. И изясни, че това е задачата на нашето време, тъй като стени се издигат елементарно, само че мостове се градят мъчно. И в случай че в многовековните връзките сред България и Ватикана преобладават положителната воля и взаимното почитание, заслугата е на “майсторите на мостове ”, акцентира президентът. В словото си президентът загатна унията на Калоян с Рим, борбата при Варна против турците и помощта за националното избавление.

5000 слушаха “Царице Небесна ” на площада, измежду тях - индийци, немци, американци, поляци

Около 5000 души, измежду които и доста чужденци, слушаха неделната молитва “Царице Небесна ” на папа Франциск пред храма “Св. Александър Невски ” в София.

На първа линия бяха сестри от ордена на Майка Тереза, една от тях - от Индия. В другия край бяха група младежи от Германия и Съединени американски щати, които са на продан в Американския университет в Благоевград. Американката Тифани изясни, че пристигнали в София още в 5 ч.

“Папа Франциск е емблематична фигура. Някои от нас са религиозни и е значимо да го забележим ”, описа Тифани.

Преди папата да се появи на площада, стара жена припадна. След лекарски обзор се върна измежду множеството. Друга жена пък се спънала и си блъснала носа. Прегледани са и 2 деца, на които им прилошало.

Близо 10 000 души пък извършиха пл. “Александър I Батенберг ”, където Франциск отслужи света литургия през вчерашния ден вечерта.

Франциск изненада с дребен на ниска цена автомобил в София

С дребна бяла “Киа Соул ” избра да се придвижва в София папа Франциск. Колата, със междинна цена към 40 000 лева, го чакаше на летището.

Папата не за първи път употребява тъкмо този модел, с цел да се движи при своите визити в чужбина. С такава “Киа ”, само че в наследник цвят, бе на историческото си посещаване в Абу Даби, а това бе разтълкувано като знак за повече невзискателност към разточителните арабски шейхове. Същият модел папа Франциск е употребил и при визитата си в Южна Корея.

Скромната дребна кола на папата провокира изненада даже у премиера Бойко Борисов. И закачки от негова страна към охранителите от НСО дали могат да влязат вътре.

Пикап “Исузу ” пък се оказа откритият папамобил, с който Франциск обиколи София преди тържествената меса вечерта. За разлика от папамобилите на Йоан Павел II и Бенедикт ХVI, този на Франциск не бе изцяло затрупан от бронирано стъкло.

Папата излезе на обиколката си измежду миряните с 20 минути по-рано от планувания час. А пристигайки на площад “Александър I Батенберг ”, прекара много време, минавайки сред струпалите се за службата хора и разговаряйки с тях.

150 свещеници служиха през вчерашния ден вечерта дружно с папата на площада.

Папите - с полет AZ4000 с бели възглавници, има авариен аероплан

От 1964 година италианският народен авиопревозвач “Алиталия ” транспортира папата на отиване при пътуванията му в чужбина. На връщане обаче папата лети нормално с компанията на съответната страна, която е посетил. На политане от Рим на пистата постоянно има и авариен аероплан.

Кодът на папските полети постоянно е един и същи –AZ4000. На борда на самолета при Франциск се вършат минимални промени - прибавят се бели възглавници със признака на Ватикана, слагат се гербът на Светия трон върху кабината, окачва се картина на Богородицата, закрилница на летците, и разпятие. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР