Поскъпващата електроенергия в Румъния се отразява на автомобилната индустрия в

...
Поскъпващата електроенергия в Румъния се отразява на автомобилната индустрия в
Коментари Харесай

Скъпият ток в Румъния създава проблеми на Dacia


Поскъпващата електрическа енергия в Румъния се отразява на автомобилната промишленост в страната, показана от Dacia (снимка: CC0 Public Domain)

Високите цени на електрическата енергия вършат Румъния все по-малко привлекателна за вложителите. Това показа пред локална медия представител на Dacia, дъщерна компания на френския авто колос Renault.

Твърде високата цена на електрическата енергия се прибавя в последно време към други отрицателни фактори, заради които румънската промишленост, в това число автомобилната, губи конкурентоспособността си, споделя чиновник на Dacia пред EconmicaNet.

Цената на енергийните запаси в страната към този момент е по-висока в сравнение с в по-развитите страни от Западна Европа. Това се отразява отрицателно на индустриалните разноски и в следствие –  върху конкурентоспособността на локалната промишленост на интернационалния пазар.

През лятото Dacia се опита да подписа дълготраен контракт за изкупуване на електрическа енергия, или така наречен PPA, с който да подсигурява енергийната си сигурност и опцията да купува ток за няколко години. Но една от най-големите компании в Румъния не съумя да подписа подобен контракт, защото желаната цена беше доста по-висока от тази, която Dacia можеше да заплати.

Михай Бордяну, ръководещ шеф на Dacia, изрази угриженост за актуалната обстановка, отбелязвайки, че казусът надвишава рамките на обособената компания.  Според него, Румъния като цяло губи своята прелест за индустриалните вложители.

“Много аргументи водят до това: имаме високи разноски за сила, имаме инфлация, все по-големи разноски за заплати, нямаме финансова предвидимост. Има прекалено много негативи в листата на тези, които желаят да влагат в Румъния. Защо да влагам тук? ”, споделя мениджърът.

Все отново той акцентира и позитивите. “Има и позитиви, несъмнено. Например, пътна и железопътна инфраструктура, която пораства с ускорени темпове. Виждам плюсовете и минусите и ги претеглям ”, разяснява Бордяну за румънската медия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР