Поскъпването на яйцата в Европейския съюз е средно с 67%,

...
Поскъпването на яйцата в Европейския съюз е средно с 67%,
Коментари Харесай

Защо скочи цената на яйцата

" Поскъпването на яйцата в Европейския съюз е приблизително с 67%, а в България - с повече.  Основната причина за растежа е търсенето и предлагането . Търсенето е внезапно повишено за разлика от година обратно, когато потреблението беше сензитивно по-малко поради ковидограниченията.  В момента в Англия не е допустимо да си купите повече от 10 яйца В България нямаше огромно понижаване на производството  заради дълготрайните задължения към Държавен фонд " Земеделие " по разнообразни механизми за финансиране. Затова сме в по-благоприятна обстановка ". 

Това сподели пред БНР Ивайло Гълъбов, ръководител на Съюза на птицевъдите. 

И добави, че  птичият грип нанася доста вреди в Европа , като проблемът е поради решението да не се основава ваксина против болестта. 

" Българските производители на яйца не поемат забавни оферти за износ , с цел да не се оголи българският пазар.   Преди две години цените на яйцата в България бяха най-ниските в Европа - към 30% под междинната цена. България е туристическа дестинация и огромни загуби понесоха производителите на храни поради ковидограниченията ".

 istock istock
Гълъбов уточни, че  индустриалните сектори ще подхващат ограничения и ще имат възобновими енергийни източници , като по този начин няма да зависят от неточните снабдители на електрическа енергия. 

" 220% растеж на електрическата енергия, 50% на зърното, 70% на горивата, 200% на метала - всичко това не може да не се отрази на цената. Основната роля в нашата себестойност е на зърнените и маслодайни култури, от които се създава фураж. Средно притеглено растежът при тях е към 80%, колкото е при яйцата.  Според " Евростат " едно яйце в България коства 0,35 лв. на едро . Транспортирането и складирането на яйца е скъпо наслаждение ". 

По думите му  в птицевъдния бизнес се печели не от висока цена, а от оборот

" Ние  не се занимаваме с висша мода, желаеме нашите клиенти всеки ден да имат налична и качествена стока ". 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР