Поскъпването на водата е неизбежно, обявиха от Комисията за енергийно

...
Поскъпването на водата е неизбежно, обявиха от Комисията за енергийно
Коментари Харесай

КЕВР: Поскъпването на водата е неизбежно

Поскъпването на водата е неизбежно, оповестиха от Комисията за енергийно и водно контролиране. Цените са заложени в бизнес проектите на ВиК сдруженията, които са били утвърдени още през 2017 година

От регулатора поскаха лицензионен режим за водните сдружения, тъй че да могат да ги глобяват когато не извършват отговорностите си. Директорът на Дирекция „ Водоснабдителни и канализационни услуги “ в КЕВР Ивайло Касчиев уточни, че в бранша са нужни вложения от 12 милиарда лева, а за предходната година са били вложени към 96 млн., от които 26,5 млн. са от държавния бюджет.
Водата нараства от 1 януари: Най-сериозен ще е скокът в Бургас и София Според отчет на енергийния регулатор повече ще заплащат в 27 селища
Анализ демонстрира, че загубите на вода надвишават 60 %, а фирмите всеобщо работят неефективно. Касчиев означи, че 45% от всички водомери, инсталирани на входовете на жилищните здания са отвън техническа и метрологична валидност. По думите на специалиста сдруженията от години нито тестват уредите, нито подменят амортизираните.

От комисията насочиха рецензия към районното министерство, че от години бави въвеждането на водни помощи – аналогично на енергийните. Това е единственият вид сдруженията да могат да усилват разноските си за вложения (което става през цените), а обществено слабите да бъдат предпазени.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР