Поскъпването на водата е неизбежно. Над 60 % от нея

...
Поскъпването на водата е неизбежно. Над 60 % от нея
Коментари Харесай

КЕВР: Водата поскъпва заради над 60 % загуби от течове

Поскъпването на водата е неизбежно. Над 60 % от нея се губи поради течове. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) регистрира извънредно неприятно положение на бранша и желае законови промени, с които ВиК компаниите да подлежат лицензиране. Новите цени на водата ще бъдат обществено разисквани в понеделник.
В понеделник новите цени на водата ще бъдат обществено разисквани в КЕВР. Те плануват повишаване на услугата в 27 града. Най-голямо е нарастването в Бургас - с 26 стотинки за кубик, а в София с 23 стотинки.

Състоянието на ВиК бранша е извънредно неприятно, регистрираха от КЕВР. Загубите на вода надвишават 60 %. На всеки 100 километра водопроводна мрежа има приблизително по 85 повреди, а при канализационната мрежа повредите са 200. Освен това близо половината от общите водомери на постройките не регистрират вярно подадените количества вода, от което ВиК сдруженията търпят загуби.

Проверката на КЕВР е посочила, че сдруженията са похарчили 193 млн. лева за рехабилитация на мрежата, само че все пак едвам 0,5% от водопроводната мрежа през предходната година е била рехабилитирана и сменена. Регулаторът е установил и проблеми с отчитането на употребената вода. През 2017 година общо 45% от сградните водомери са били механически негодни.

Поскъпването на водата е неизбежно. То е заложено в утвърдените, в това число и от общинските препоръки, бизнеспланове на ВиК сдруженията.

От КЕВР регистрират като проблем и раздутия щат във ВиК сдруженията. По думите на Ивайло Кашчиев - шеф " ВиК услуги " в КЕВР, управлението на тези сдружения продължава да се назначава без конкурсна процедура, без ясни критерии за избор.
Комисията желае законови промени, с които ВиК компаниите да подлежат лицензиране.

" В бранш ВиК един държавен оператор може да не си извършва капиталовата стратегия и на процедура, да, може да мине без последствия, тъй като няма лиценз, който комисията да отнеме, няма подобаващите санкции, които КЕВР да наложи, комисията няма опция да повлияе върху министерството да смени неговото управление ", съобщи пред Българска национална телевизия Кашчиев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР