Поскъпването на природният газ с около 15% от началото октомври

...
Поскъпването на природният газ с около 15% от началото октомври
Коментари Харесай

По-скъп газ, вдига парното с 5% от 1 октомври

Поскъпването на природният газ с към 15% от началото октомври неизбежно ще донесе повишаване на цената на топлоенергията и на тока. Това стана ясно след съвещание на КЕВР. Засега обаче от регулатора не пожелаха да се ангажират с точна прогноза, добавя Монитор.

Според ръководителя на КЕВР Иван Иванов на 10 септември се чака окончателното заявление за цени от страна на " Булгаргаз ". В момента газовата компания предвижда нарастване на цените на природния газ за последното тримесечие на тази година с към 15 на 100. Той разясни, че КЕВР ще се съобрази с направеното заявление, само че то ще бъде подробно оценено и тествано от страна на специалистите и до края на септември регулаторът ще се произнесе каква ще бъде цената на природния газ за последното тримесечие.

Проф. Атанас Тасев, от Българския енергиен конгрес, счита, че повишаването на природния газ е ниминуемо, тъй като за последните 9 месеца петролът на интернационалните пазари, съвсем непрестанно покачва цените си. По думите му „ Булгаргаз “ няма буфери, с които да компенсира, растежа на цените на природния газ доставян само от Русия, тъй като работи с оскъдна комисионна от 1,5%. Енергийният специалист изясни, че при липса на комбинирано произвеждане на ток и топлинна 15-процентен скок на газа би довел до растеж на парното с към 8 на 100. „ Има метод обаче посредством повишение изкупната цена на тока от когенерациите сметките за тока да се усилят с по-малко “, добави проф. Тасев. Той напомни, че България няма различни източници на доставки на природен газ. „ Освен това при сегашната конюктура, в случай че в този момент цената на газа бъде вдигната с по-малко от 15%, то за идващото тримесечие от началото на 2019 година ще би трябвало да има по-голямо повишаване.

Проф. Тасев напомни, че България е претърпяла цени на топлоенергията от 733 лева за 1000 куб. м, в този момент несъмнено ще е малко над 400 лева Той прикани да стартират да с е вършат прогнози за цените на природния газ за година напред, съобразявайки се с котировките на петрола вид Brent, през които се пресмята и цената доставяното у нас синьо гориво от Русия. По думите му едно вероятно излизане на Иран от нефтения пазар биха довели до скок на цените му, което неизбежно ще докара и до мощно повишаване на природния газ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР