Поскъпването на природния газ очаквано предизвиква множество реакции в обществото.

...
Поскъпването на природния газ очаквано предизвиква множество реакции в обществото.
Коментари Харесай

Любо Ганев посочи единствения начин газът да поевтинее у нас 


Поскъпването на природния газ предстоящо провокира голям брой реакции в обществото. Любо Ганев, който след края на волейболната си кариера стартира бизнес инициативи, които го издигнаха до прозвището Краля на метана, продължава да прави остри мнения по тематиката, оповестява Блиц.

„Поскъпването на природния газ е плод на недалновидна политика на Европейски Съюз през последните 10-15 години, съобщи волейболната легенда в ефира на bTV.

Повишаването не пристигна от войната, а доста по-рано, преди година и половина. Заради неверната политика особено за Европа. Навремето имаше дългогодишни контракти. Бяха за по 15, 20, даже 30 години. Европейската комисия реши, че би трябвало да се купува на пазарна цена. И по този начин тя щяла да падне. Доказа се, че тази политика е доста неверна. Допреди година и половина цената на хиляда кубични метра беше 150 $, а в този момент е над 1000 $. Сами си направете сметка какъв брой се е повишила.

Цената на метана беше обвързана с тази на артикули, които произлизат от петрола. И обстановката беше елементарно предвидима. В България да вземем за пример, в случай че петролът се увеличи през днешния ден, то цената на природния газ се подвига едвам след девет месеца. Ако петролът падне, също след девет месеца пада и газът.

Целта на всеки един политик е да откри най-евтината газ за страната си. Но пък потвърдено е, че е най-евтина, когато е през тръбопроводи.

Ако гледаме пазарната цена сега, може и да е по-евтина, само че България в никакъв случай не е плащала такава цена. Метанът е природния газ, по тази причина и е нарицателно име. Едно и също нещо са.

Към момента за мен тази цена е изкуствено повишена и нереалистична. Когато Европа стартира да има потребност от природен газ, стартира натиска против Северен поток. Трябваше да има общо четири тръби, а са издигнати към този момент единствено две.

Основното количество в България постъпва по по този начин наречения Турски поток и идва от Русия. У нас има доста дребен рандеман. Една част от природния газ постъпва и от контракта ни с Азербайджан. Това разрешава на „Булгаргаз“ да прави микс и цената в България да е по-ниска, в сравнение с междинната европейска.

Получава се, тъй като се обвързва с цената на петрола и със междинната пазарна цена. У нас тя постоянно е била 70-75 % от междинната за Европа.

Пазарът в Азия се разсъни доста по-рано, изключително след рецесията. Всички тези танкери, които в този момент си приказваме, че ще идват, подминаваха Европа. Пазарите са по-големи там, тъй като заплащат повече. Никой не го интересува в България какво е.

Акцизът е доста минимална част от това и при него понижението на цената няма да е толкоз огромно и да се усети, само че в случай че понижат ДДС-то, това ще е една ефикасна помощ – ще понижи с към 30 стотинки на кг.

Ако е единствено акциза, няма да е толкоз огромно понижението на цената, защото той се ползва основно за колите. Говорим за природния газ, който се употребява като автомобилно гориво, а не за битовите консуматори. Ако се понижи обаче и Данък добавена стойност, ще се усети в действителност от всички жители, съобщи още Ганев. И добави още, че:

Отлив на клиенти няма, защото в случай че си свалиш уредбата, би трябвало да си сложиш някаква друга. Една огромна част, изключително такситата, имат нужните уредби и не престават да работят, само че метана е по-скъп. Засега отлив няма, само че няма и търсене на нови коли.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР