Поскъпването на газа ще е с 31,7 на сто в

...
Поскъпването на газа ще е с 31,7 на сто в
Коментари Харесай

КЕВР: Цената на природният газ през юли ще скочи с 31,7 %

Поскъпването на газа ще е с 31,7 на 100 спрямо предходния месец, предвижда навън съвещание ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров. Така 1 мегават час газ към този момент ще коства 186,17 лв..

В тази стойност не са включени цените за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. За юни цената на газа у нас бе 141,36 лв. за мегаватчас. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) през вчерашния ден трябваше да утвърди новата цена на газа за юли, която влиза в действие със задна дата от 1 юли.

На откритото съвещание по-рано денем Тодоров съобщи, че " Булгаргаз " доставя синьо гориво от 6 разнообразни източника. И че за този месец няма проблем с доставките.

В ценовия микс е включено цялото количество по контракта за доставка на природен газ с компанията от Азербайджан. Необходимото количество газ зa юли е обезпечено от " Булгаргаз " и със подписан контракт за доставка на полутечен природен газ /LNG/, прецизират от КЕВР.

Регулаторът откри, че в цената на природния газ са включени разноски в размер на 747 029 лева за потенциал и транспорт на количества до Виртуална комерсиална точка България. Тези разноски са извадени от общите разноски за цената на природния газ за юли 2022 година

Въпреки това бизнеса са обезпокоени от високите цени на газа и чакат страната да ги компенсира. В момента има риск огромна част от предприятията да изпаднат в ликвидна рецесия. Една част от компаниите към този момент са спрели работа, тъй като за тях е по-евтино да замразят активността си най-малко краткотрайно, в сравнение с да не престават да работят.

Ситуацията е доста плашеща, безапелационни са енергийни специалисти. Засегнати са всички предприятия от енергоинтензивната промишленост и дребните бизнеси, които използват природен газ. Не е ясно дали ще има газ през зимата, от кое място ще пристигна синьото гориво и в случай че го има - на какви цени ще се продава.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР