Поскъпването на фуражите принуди голяма част от българските фермери да

...
Поскъпването на фуражите принуди голяма част от българските фермери да
Коментари Харесай

Фермери масово продават животни на кланиците

Поскъпването на фуражите принуди огромна част от българските фермери да продават животните си на кланиците. Липсата на работна ръка, на пасища и сухата година са другите аргументи животновъдите да се разделят с животните си, твърди пред Economic.bg ръководителят на Асоциацията за отглеждане на месодайните породи говеда в България (АРМПБ) Стоян Чуканов. Той е собственик на 400 говеда, само че при тези цени на фуража и на тока не вижда смисъл да се гледат животни.

Друг проблем, който визира месопреработвателите, е сивият бранш. Според Чуканов 60% от българското месо идва от сивия бранш. Ако се вкарат ограничения, сходни на тези за дървената мафия, джамбазите и техните микробуси ще изчезнат. Трябва да се спре нерегламентираният превоз и клането в бранша, е мнението на ръководителя на АРМПБ.

Другото му предложение е да се обезпечи опция електрическа енергия на държавните централи да се изкупува от НЕК като краен доставчик и да се продава на небитовите консуматори. Драстичното нарастване на разноските на производителите може да докара до повишаване на пшеницата до 700 лева на звук. " Има мълчешком предписание, че цената на тора, разграничена на 1,3, би трябвало да дава цената на пшеницата. Ако разделим 1000 лева - цената на амониевия нитрат в този момент, ще получим към 700 лева за звук зърно ", пресметна Радослав Христов, ръководител на Тракийския съюз на зърнопроизводителите пред БНР.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР