Поскъпването на енергията е една от най-обсъжданите теми в ЕС,

...
Поскъпването на енергията е една от най-обсъжданите теми в ЕС,
Коментари Харесай

Полша и Брюксел в нов сблъсък заради цената на въглеродните квоти

Поскъпването на силата е една от най-обсъжданите тематики в Европейски Съюз, в това число и в Полша. Страната, която употребява въглища за генерирането на към 70% от електричеството си, упрекна за скока на цените европейската система за търговия с излъчвания. Това е в унисон със тактиката на държавното управление във Варшава да трансферира върху Брюксел отговорността за всеки проблем, който визира страната, и отваря нов фронт в конфликта с Европейски Съюз.

Полските държавни компании, предлагащи комунални услуги, и по-точно тяхната лобистка група TGPE са подели акция с билборди, които настояват, че европейската климатична политика води до по-скъпа сила, написа Politico. Посланието е: " Климатичната такса на Европейски Съюз съставлява до 60% от разноските за енергийното произвеждане ".

Въз основа на европейската система за търговия с излъчвания от предприятията се изисква да употребяват квоти, с цел да покриват всеки звук въглероден диоксид, който изпускат. Цената на въглеродното замърсяване нараства тройно предходната година и в този момент един звук коства към 90 евро.
Моравецки против Европейска комисия
В Полша TGPE преповтаря това, което политиците в страната настояват от месеци, а точно, че цената на въглеродните квоти е отговорна за повишаването на силата. Наскоро министър председателят Матеуш Моравецки съобщи, че " най-малко половината от цената на електрическата енергия се дължи на климатичните политики на Европейски Съюз ". Но Европейската комисия показва, че обвиняванията в акцията с билбордовете не дават отговор на истината, защото огромна част от сметките за ток се състои от разноските за транспорт, вътрешни за страната такси и други фактори.
Реклама
Базираният във Варшава енергиен институт Forum Energii написа: " Кампанията отклонява вниманието от фундаментални проблеми на полския енергиен бранш. И ни отдалечава от решенията, които дейно могат да спрат скока на цените ".

Еврокомисарят по околната среда Виргиниюс Синкявичюс разяснява, че парите, събрани посредством европейската система за търговия с квоти, остават при полското държавно управление, като съгласно разпоредбите на Европейски Съюз то би трябвало да похарчи най-малко половината от тях за прехода към зелена сила. По думите му въглеродните квоти не са " откуп ", който се заплаща на Брюксел, а източник на доходи за Варшава. Синкявичюс добавя, че цената на силата в страната е висока, защото не се прави задоволително бързо декарбонизацията посредством ВЕИ.
" Прехвърляне на отговорността "
" Оплакванията би трябвало да бъдат ориентирани към националното държавно управление, тъй като то взема решение по отношение на потреблението на средствата от по-високите цени на излъчванията. Нищо не го стопира да пренасочи парите към стратегии в помощ на декарбонизацията ", декларира еврокомисарят по околната среда.

Според Роберт Томашевски, анализатор на енергийния пазар от Polityka Insight, дезинформационната акция с билбордовете " трансферира отговорността за обстановката в енергийния бранш и годините на неглижиране на процесите на декарбонизация на промишлеността от държавното управление към Европейски Съюз. "
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР