Поскъпването на електроенергията през последните месеци със сигурност е едно

...
Поскъпването на електроенергията през последните месеци със сигурност е едно
Коментари Харесай

Сигурна цена на тока дори по време на енергийната криза

Поскъпването на електрическата енергия през последните месеци сигурно е едно от главните терзания на компаниите. Прогнозите са, че пазарът няма да се успокои най-малко до пролетта на идната година, което прави бизнес средата извънредно несигурна. Но до момента в който на външните фактори като цената на природния газ и CO2 излъчванията мъчно може да се въздейства, българските компании биха могли да потърсят такива варианти за доставяне с ток, които да им подсигуряват най-малко краткосрочна сигурност за разноските.

Много огромна част от българските компании (около 40% по данни на Министерството на енергетиката към началото на октомври) към момента не са сключили контракт с определен от тях търговец на ток, макар че трябваше да са създали това още преди 1 юли. И затова в този момент се доставят от снабдител от последна инстанция, чиито цени са най-високите на пазара.
Какви са опциите
Всички тези бизнеси, които в Смолян и района са повече от междинното за страната, могат незабавно да потърсят предложения от търговците на ток и да сключат контракт. Иновативната компания ТОКИ (www.toki.bg) да вземем за пример е създала решения особено за потребностите на разнообразни бизнес клиенти и предлага гъвкави проекти за всеки консуматор. Всички те са със доста по-ниски цени от тази, която получават компаниите от доставчиците от последна инстанция. Но има и други изгоди.

ТОКИ предлага и Свободен проект, при който цената е закрепена и може да се трансформира един път на три месеца от страна на доставчика с 30-дневно предупреждение. В същото време клиентът има право да приключи контракта без неустойки когато и да е, също с 30-дневно предупреждение. Това прави този проект извънредно подобаващ за компании, които не желаят да имат дълготрайно обвързване, само че в същото време се нуждаят от сигурна и конкурентна цена на силата.

Разбира се, има и опция за подписването на срочен контракт - Стандартен проект, при който сега цената е закрепена до 30 юни 2022. Така бизнесът може да си подсигурява постоянна цена на електрическата енергия през идващата зима и пролетта и да не рискува да пропусне резултата от намаляване на разноските при възможен спад на борсовите котировки след този интервал.
Зелен проект
За фирмите, които са климатично виновни и ангажирани с опазването на околната среда, ТОКИ предлага специфичен тарифен проект за доставяне с възобновима електрическа енергия. При него гаранциите за генезис на доставената сила, издадени от Агенцията за стабилно енергийно развиване, и зелени документи за спестени CO2 излъчвания, издадени от ТОКИ, се трансферират към потребителя. Или казано по различен метод - за потреблението на ток през обещано тримесечие компаниите получават документ, че силата, която са употребили, е създадена от слънце, вятър, вода или биомаса, като това може да им носи и спомагателни имиджови изгоди.

В този случай цената на електрическата енергия е с не повече от половин стотинка над общоприетата цена на ТОКИ за киловатчас.
Дългосрочно решение
Наред с тези цени към този момент има и други благоприятни условия, които могат да обезпечат сила за бизнеса на сигурна и по-изгодна цена, освен това за дълъг интервал. Става дума за дълготрайните контракти за доставка на електрическа енергия от ВЕИ източници (Power Purchase Agreements - PPAs), които обезпечават предвидимост на разноските за години напред и понижават доста ценовия риск на енергийната борса, като в същото време с това икономисват и част от разноските.

Основната логичност на PPA е да се подписа съглашение за доставка на сила със период от 7, 10, 12 или 15 години и закрепена цена за целия този интервал. Поради повишаването на квотите CO2, поевтиняването на технологиите и повишението на успеваемостта сега тази зелена сила става все по-евтина, а всичко сочи, че по този начин ще бъде и отсега нататък. Поради това компаниите освен биха получили сигурност за цената, само че и действителна икономическа полза. А на фона на рисковите в този миг борсови цени този резултат би бил даже още по-голям.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Вечерни вести 3 Енергетика 1 Технологии 2 Икономика 3 Свят 1 Политика 2 Енергетика 3 Градове
ТОКИ в съдействие със своите сестрински компании от капиталовата група " Реналфа " АД към този момент създава новаторски услуги за подписване на PPA, които могат да включват и цялостни решения на доставки, комбиниращи сила, получена непосредствено от ВЕИ, и такава, която се търгува на свободния пазар. По този метод може да се отговори на потребностите на всевъзможни бизнес консуматори, без значение от профила им на консумация. В този случай ТОКИ може да се грижи и за цялостната администрация по адаптирането на изменчивото произвеждане на ВЕИ източниците към действителния потребителски график.

Поскъпването на електрическата енергия през последните месеци сигурно е едно от главните терзания на компаниите. Прогнозите са, че пазарът няма да се успокои най-малко до пролетта на идната година, което прави бизнес средата извънредно несигурна. Но до момента в който на външните фактори като цената на природния газ и CO2 излъчванията мъчно може да се въздейства, българските компании биха могли да потърсят такива варианти за доставяне с ток, които да им подсигуряват най-малко краткосрочна сигурност за разноските.Много огромна част от българските компании (около 40% по данни на Министерството на енергетиката към началото на октомври) към момента не са сключили контракт с определен от тях търговец на ток, макар че трябваше да са създали това още преди 1 юли. И затова в този момент се доставят от снабдител от последна инстанция, чиито цени са най-високите на пазара.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР