Поскъпването на електроенергията през последните месеци със сигурност е едно ...

Поскъпването на електроенергията през последните месеци със сигурност е едно

Сигурна цена на тока дори по време на енергийната криза

Поскъпването на електрическата енергия през финалните месеци сигурно е едно от главните терзания на компаниите . Прогнозите са, че маркетът няма да се успокои най-малко до пролетта на следващата година, което прави бизнес средата извънредно несигурна. Но до момента в който на външните фактори като стойността на природния газ и CO2 излъчванията мъчно може да се въздейства , българските фирми биха могли да потърсят такива варианти за доставяне с ток, които да им гарантират най-малко краткосрочна сигурност за разноските .

Много огромна част от българските фирми (около 40% по данни на Министерството на енергетиката към началото на октомври) към момента не са сключили контракт с определен от тях търговец на ток, макар че трябваше да са създали това още преди 1 юли. И затова в този момент се снабдяват от снабдител от финална инстанция, чиито цени са най-високите на маркета .
Какви са опциите
Всички тези бизнеси, които в Смолян и района са повече от междинното за страната, могат незабавно да потърсят предложения от търговците на ток и да сключат контракт . Иновативната компания ТОКИ (www.toki.bg) да вземем за пример е разработила решавания особено за потребностите на разнородни бизнес абонати и оферира гъвкави проекти за всеки консуматор . Всички те са със изобилно по-ниски цени от тази, която получават компаниите от доставчиците от финална инстанция. Но има и други изгоди .

ТОКИ оферира и Свободен проект , при който стойността е фиксирана и може да се трансформира един път на три месеца от страна на доставчика с 30- на ден предупреждение . В същото време клиентът има право да приключи контракта без неустойки когато и да е , също с 30- на ден предупреждение . Това прави този проект извънредно подобаващ за компании , които не желаят да имат дълготрайно обвързване, само че в същото време се нуждаят от сигурна и конкурентна стойност на енергията.

Разбира се, има и опция за подписването на срочен контракт - Стандартен проект , при който сега стойността е фиксирана до 30 юни 2022. Така бизнесът може да си гарантира стабилна стойност на електрическата енергия през идващата зима и пролетта и да не рискува да пропусне резултата от намаляване на разноските при възможен спад на борсовите котировки след този срок .
Зелен проект
За фирмите , които са климатично виновни и ангажирани с опазването на околната среда, ТОКИ оферира специфичен тарифен проект за доставяне с възобновяема електрическа енергия . При него гаранциите за генезис на доставената енергия, издадени от Агенцията за стабилно енергийно развиване , и зелени документи за спестени CO2 излъчвания , издадени от ТОКИ, се трансферират към консуматора . Или казано по различен метод - за потреблението на ток през обещано тримесечие компаниите получават документ, че енергията, която са употребили , е създадена от слънце, вятър, вода или биомаса, като това може да им носи и спомагателни имиджови изгоди .

В този случай стойността на електрическата енергия е с не повече от половин стотинка над общоприетата цена на ТОКИ за киловатчас.
Дългосрочно решаване
Наред с тези цени към този момент има и други благоприятни условия , които могат да обезпечат енергия за бизнеса на сигурна и по- преференциална стойност , освен това за дълъг срок . Става дума за дълготрайните контракти за доставка на електрическа енергия от ВЕИ източници (Power Purchase Agreements - PPAs), които обезпечават предвидимост на разноските за години напред и понижават изобилно ценовия риск на енергийната борса, като в същото време с това икономисват и част от разноските .

Основната логичност на PPA е да се подписа съглашение за доставка на енергия със период от 7, 10, 12 или 15 години и фиксирана стойност за целия този срок . Поради повишаването на квотите CO2, поевтиняването на технологиите и повишението на ефективността сега тази зелена енергия става все по-евтина, а всичко сочи, че по този начин ще бъде и отсега нататък . Поради това компаниите освен биха получили сигурност за стойността , само че и реална икономическа полза . А на фона на екстремните в този миг борсови цени този резултат би бил даже още по- огромен .
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Вечерни вести 3 Енергетика 1 Технологии 2 Икономика 3 Свят 1 Политика 2 Енергетика 3 Градове
ТОКИ в съдействие със своите сестрински компании от капиталовата група " Реналфа " АД към този момент разработва новаторски услуги за подписване на PPA, които могат да включват и цялостни решавания на доставки, комбиниращи енергия, получена непосредствено от ВЕИ, и такава, която се търгува на свободния маркет . По този метод може да се даде отговор на потребностите на всевъзможни бизнес консуматори , без значение от профила им на консумация. В този случай ТОКИ може да се грижи и за цялостната управа по адаптирането на променливото произвеждане на ВЕИ източниците към реалния потребителски график.

Поскъпването на електрическата енергия през финалните месеци сигурно е едно от главните терзания на компаниите . Прогнозите са, че маркетът няма да се успокои най-малко до пролетта на следващата година, което прави бизнес средата извънредно несигурна. Но до момента в който на външните фактори като стойността на природния газ и CO2 излъчванията мъчно може да се въздейства , българските фирми биха могли да потърсят такива варианти за доставяне с ток, които да им гарантират най-малко краткосрочна сигурност за разноските .Много огромна част от българските фирми (около 40% по данни на Министерството на енергетиката към началото на октомври) към момента не са сключили контракт с определен от тях търговец на ток, макар че трябваше да са създали това още преди 1 юли. И затова в този момент се снабдяват от снабдител от финална инстанция, чиито цени са най-високите на маркета .
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията , би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако публикацията Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя . Статиите можете да откриете в секцията
Тема Енергетика