Поскъпването на брашното, респективно на хляба и тестените изделия, което

...
Поскъпването на брашното, респективно на хляба и тестените изделия, което
Коментари Харесай

Хлябът и закуските поскъпват, вижте с колко

Поскъпването на брашното, респективно на хляба и тестените произведения, което се очакваше през февруари - март, към този момент е реалност, оповестяват от "Марица ".

Някои фурни в Пловдив към този момент подвигнаха цените с 10 стотинки. Големите производители на самун и закуски още се "ослушват ", само че признават, че калкулират нови цени с уточнението, че нарастването ще е друго за всеки - сред 2 и 10 стотинки.

Реално напрежението в сектора се усети след 1 януари с повдигането на минималната работна заплата и осигуровките. Основната суровина - брашното, също нарастна поради скока на пшеницата. В момента цената на звук зърно е 350-360 лева за звук и наклонността е да върви нагоре.

Миналата седмица на „ Софийска стокова борса” хлебната пшеница се оферираше от 360 до 400 лева./ звук, до момента в който търсенето е в рамките на 320-350 лева./тон.

В същото време изкупните цени на зърното са по-ниски от миналогодишните. Последният действен разбор на Министерство на земеделието сочи, че към 15.01.2020 година изкупната цена на хлебната пшеница е 324 лева./тон, което е с 5,5 % по-малко в съпоставяне със същия интервал през 2019 година На седмична база повишаването е 0,9 %.

Производител на самун от Пловдив, поискал анонимност, разяснява, че от началото на годината плащал и по-скъп индустриален ток. Имал контракт с снабдител на ел.-енергия, който "играел " на Българска самостоятелна енергийна борса и макар възнаграждение при пазарния сегмент „ Ден напред “, постоянно бил на загуба.

Той посочи, че в калкулирането на цената на хляба взели участие и странични разноски като изхвърляне на боклуци, настрана от такса боклук. Наред с това се включвала поддръжката и ремонта на колите.

Това няма да е последното повишаване, предвиждат от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Няма по какъв начин да не се отрази въвеждането на тол таксите през март, макар контрактуваните по-ниски цени с премиера Бойко Борисов.

Изчисленията на Световната банка демонстрират, че при храните най-сериозен от оскъпяването на превоза ще е резултатът върху цените на хляба, брашното, минералната вода и млечните артикули.

Заради тол таксите минералната вода и безалкохолните питиета ще нарастнат с към 4%. Над 2% ще нарастне брашното, съвсем толкоз ще се увеличи цената на хляба. Над 1% ​се чака да е нарастването за мляко и млечни артикули.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР