Поскъпване на тока за битовите абонати от 1 април със

...
Поскъпване на тока за битовите абонати от 1 април със
Коментари Харесай

Токът за бита може да поскъпне с до 10% от 1 юли, изчисляват от регулатора

Поскъпване на тока за битовите клиенти от 1 април сигурно няма да има. От 1 юли обаче цената може да скочи с до 10%, като всичко зависи от развиването на военните дейности в Украйна. Това се разбра от изявление на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров пред " Нова телевизия ".

Той изясни, че сега се работи по преизчисление на всички съставни елементи, които образуват крайната цена на електрическата енергия. Тодоров добави, че в България обстановката е спокойна, защото страната създава съвсем целия ток, необходим за битовите и промишлените клиенти.

" Комисията има огромни лостове, които да попречат на шоково повишение на цените на тока. Сега би трябвало да подберем тези източници на сила, които създават на най-ниска себестойност - това са хидроцентралите, АЕЦ и топлоцентралите. Те създават най-евтин ток ", посочи той.

По думите му до края на месеца ще има нови правила, които да засилят регулацията на свободния пазар за електрическа енергия. Според него точно неналичието на регулация е довела до големи опасности, които се калкулират в сметките за ток на бизнеса. С новите правила би трябвало да се внесе успокоение на пазара. Тодоров не посочи дали това значи и поевтиняване.

Той сподели още, че природният газ може да нарастне и с повече от препоръчаните от " Булгаргаз " 3.5%. Тодоров не уточни до какъв брой може доближи нарастването, като акцентира, че всичко зависи от протичащото се в Украйна. Именно поради това се търсят други възможности на доставките на газ, в случай че Русия реши да спре тези към България.

" Преди 1 година природният газ струваше 20 $, а в този момент е сред 400 и 600 $. " Булгаргаз " има дълготрайни контракти за доставка за големи количества, само че цените се индексират съгласно интернационалните тържища и по тази причина може да има някакво повишаване. Ако войната завърши и паднат глобите, и Русия стартира да доставя природен газ, както предходната година, цената ще падне фрапантно ", изясни Тодоров.

Като опция на съветския газ той уточни доставките от Азербайджан и хранилището в Чирен. Шефът на КЕВР упрекна предходното управление на " Булгаргаз ", че през октомври предходната година се е отказало от две трети от доставките на по-евтиния азерски газ, като е оповестило, че не е нужно толкоз количество. Според него сега няма по какъв начин да се възобнови подаването на по-големи количества на старите цени и поради това не се прибягва до такива дейности.

" Преговорите сега са по какъв начин да бъдат обезпечени повече количества газ, ако доставката от Русия прекъсне. При война въпросът не е каква е цената, а дали го има изобщо. Този въпрос стои и за доста бизнеси ", добави ръководителят на КЕВР.

Той изрази и персонално мнение, че страната би трябвало да търси всички вероятни способи да употребява потенциала на тръбата от Турски поток, която държавното управление на Бойко Борисов построи за 3.5 милиарда лв., с цел да може да минава съветски газ в посока Сърбия и Унгария. Според него при прекъсване на доставките в условия на война може да се стигне до промени в договорите и тогава да се мисли по какъв начин да се употребява газопроводът.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР