Поскъпва данъка на старите коли в Хасково. Днес общинските съветници

...
Поскъпва данъка на старите коли в Хасково. Днес общинските съветници
Коментари Харесай

Поскъпва данъка на старите коли в Хасково

Поскъпва налога на старите коли в Хасково. Днес общинските съветници гласоподаваха за смяната на налога на МПС и поддържаха предлагането на кмета Добри Беливанов за смяна в наредбата за установяване на локални налози в частта за колите. Тя е нужна поради измененията в закона за корпоративното и подоходно облагане в страната.

Според измененията, колкото по-стар и по-мощен е един автомобил, толкоз повече се подвига налогът му. От общината показаха, че предлагането било допустимо най-ниско като стойности. Това, което се трансформира на процедура е, че с изключение на възрастта и мощността на автомобила в определянето на налога ще взе участие и екологичната му категория. Колкото по-висока е тя, толкоз по-малко ще се оскъпява налогът.

По данни на общината колите са 36 746. Като над 30 000 от тях са над 15 годишни, а 19 000 са и над 20 годишни. Няма разбивка какъв брой обаче са лекотоварните до 3.5 тона. Според Георги Пеев от Коалиция „ За Хасково “ тук нарастването е в пъти, тъй като те към този момент се приравняват към леките коли. Той даде образец с микробус до 3.5 тона, 130 конски сили, за който в случай че в този момент е плащано 40 лева, в този момент данъкът може да скочи до 150-200 лева Както и за малолитражен автомобил, за който до момента се е плащало 24 лева данък, а за тази годинаще би трябвало да се дадът 44 лева

Докладната бележка с измененията, която беше подкрепена с 30 гласа „ за “ и 8 – „ въздържал се “

Пеев означи, че с помощта на по-високия налог за МПС в общинската хазна на Хасково ще влезнат повече доходи.

Общинският съвет гласоподава и предлагането на Беливанов за увеличение на заплатите на селските кметове с 10%. Имаше мнения, че това е закъсняло и се прави в година на избори. Както и такива, че заплатите на кметовете по селата в обина Хасково са доста по-ниски по отношение на тези на същите в прилежащи общини.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР